Translate

понеделник, 28 май 2012 г.

Вредните вещества, които могат да причинят алергия, ще бъдат изписвани от 1 юли върху етикетите на виното

Това гласят промени в наредбата за етикетирането на храните, приети вчера от Министерския съвет.Дава се гратисен срок на винпромите у нас да продават със старите етикети продукцията, произведена или бутилирана до 30 юни включително, до изчерпване на количествата.Така в рамките на гратисния период  ще се продават вина със стари и с нови етикети, каквито до момента все още няма на пазара. "Пробутването" на вино със стари етикети ще се хваща по партидния номер. Нарушенията на наредбата ще се санкционират с глоби до 100 000 лв..
Измененията са хармонизирани с европейското законодателство. 
-----

Във винарската промишленост се използват за избистряне на белите и червените вина растителни протеини, албумин, казеин и други, които са опасни за хората със склонност към алергии, по подобие на фъстъците в храната. За ядките изискването е въведено още със закона за храните. За виното пък беше даден гратисен период от 3 години, за да се докаже дали остатъчното количество алергени е в рискови норми.
 Сегашните лабораторни методи в ЕС обаче не са успели да определят предела на безопасна норма във виното, поради което Еврокомисията е решила алергените да се изписват превантивно върху етикетите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар