Translate

понеделник, 14 май 2012 г.

За седма поредна година в България се проведе Национална кампания по повод Световния ден на хипертонията – 17 май

Денят се отбелязва за първи път през 2005 г. по инициатива на Световната лига по хипертония.За седма поредна година в София, Варна, Пловдив и Плевен се проведе безплатно мерене на кръвното, в рамките на Световния ден на хипертонията. Кампанията у нас се провежда от Българската лига по хипертония (БЛХ), със съдействието на МЗ, Столична община, ДСОПЛ, Астра Зенека, Бьорингер Ингелхайм, Новартис и Мерк, цели повишаване на информираността (а оттам и превенцията) на обществото за причините и рисковете на заболяването, което засяга все повече млади хора, а вече и деца.
По данни на БЛХ, от 15 до 30% от лицата, в средна възраст, т.е. всеки трети с АХ се откриват при случаен преглед, давността на заболяването е неизвестна и те не знаят за заболяването си. От високо кръвно се оплакват почти 90% от имащите някакво сърдечно-съдово заболяване. Особено тревожен е фактът, че рязко пада възрастовата граница. Обичайно в развитите страни процентът на лекуваните хипертоници е най-висок в млада възраст, съобщи проф. Светла Торбова, председател на БЛХ.
У нас с най-лош контрол са в млада възраст и с повишени нива на серумния холестерол - дислипидемиите което обяснява многократно по-висока преждевременна смъртност в млада възраст  специално при мъжете.
През миналата година е проведено представително проучване сред ученици, на възраст 12-18 години, на база възраст, ръст и индекс на телесна маса. То обхваща 5253 младежи (2610 момчета и 2643 момичета). Резултатите от него показват нездравословно хранене и начин на живот и реално съществуващ риск за развиване на АХ при подрастващите. Налице е понижена физическа активност при над 70%, тютюнопушене и алкохолна консумация при около 30%, наднормено тегло и затлъстяване при 42%.
Честота на хипертонията е еднаква за момичета и момчета - 5%.
Една трета от тях се хранят с чипс и пържени тестени изделия, употребяват безалкохолни и енергийни напитки. Пресни плодове и зеленчуци приемат 5%, а риба - 18 %.
При ученици с високонормално AH (130-139/85-89 mmHg ) категория, при която стойностите са все още в границата на нормата, но с висок риск за развитие на хипертония те се нуждаят от проследяване.
Данните показват още, че с наднормено тегло са 30.2% от изследваните ученици, от които със затлъстяване – 12.7%. Сравнението установява тревожна тенденция за увеличаване на затлъстяването при децата в България. Вече има дори и деца на 6 г. с високо кръвно. 

При юношите кръвното не бива да надвишава 120 за горна граница и 80 за долна.

--------
От нашето лично поведение (начин на хранене, движение или обездвижване) зависи до голяма степен нашето телесно тегло, нивото на серумния холестерол, а от там и формирането на  атероматозните плаки в артериите с всички нежелани последствия за жизнено важните органи – мозък, сърце, бъбреци. Този начин на живот се формира  в семейството и дава своите последици (наднорменото телесно тегло, затлъстяването  и свързаните с тях заболявания – артериална хипертония и захарен диабет), които вече не са само болести на възрастните, но макар и значително по-рядко, са и детски заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар