Translate

събота, 12 май 2012 г.

Забраната за пушене на открито от 1 юни ще отпадне

Така пушенето в парковете, стадионите, летните кина, амфитеатрите, на спирките и по улицата няма да бъде забранено, защото мярката би била прекалена, а контролът невъзможен, решиха депутатите. Няма да се пуши обаче в дворовете на детските градини и училищата, ученическите общежития, местата, където се предоставят социални услуги за деца, прилежащите терени и тротоари на учебните заведения и при концертите за деца и ученици на открито. На летищата ще се пуши в специални помещения. До тях обаче няма да се допускат деца под 18 години.Но все  пак забраната за пушенето на закрито, вкл. в офисите и всички работни помещения, влиза в сила от 1 юни.Това решиха депутатите от здравната комисия при приемане на промените в Закона за здравето на второ четене .
Отхвърлено бе предложението МВР съвместно със здравните инспектори да проверява за нерегламентирано пушене, което на практика означава, че от РЗИ няма да могат да пишат актове на физически лица, ако самите граждани откажат да дадат личната си карта.
Вероятността те да откажат да се легитимират е голяма, тъй като глобите за пушене скачат драстично от 50 на 300 лв., а при юридическите лица санкцията може да стигне 5000 лв.


-------
От 7-те европейски държави, в които има пълна забрана на пушенето на обществени места, в половината (Испания, Литва, Кипър) вече се разисква облекчаване на режима. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар