Translate

сряда, 25 април 2012 г.

V-та Национална среща „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика"


Организатори на форума, който се проведе в рамките на Европейската имунизационна седмица (21-27 април), бяха Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС, съвместно с Комисията по здравеопазване към 41-во НС и МЗ, а партньори на инициативата - Националната мрежа на здравните медиатори в България, НСОПЛБ, БЧК, Българското сдружение по иновативна медицина, Българското сдружение по ваксинопрофилактика, с подкрепата на ГлаксоСмитКлайн и MSD.
Основната цел на срещата бе да се затвърди доброто сътрудничество между основните участници в кампаниите за превенция на ваксино-предотвратимите заболявания сред уязвимите групи. По време на нея бяха набелязани заложените в Националната стратегия за интегриране на ромите (2012-2020) методи за подобряване на взаимодействието между здравната система и малцинствените общности.
Форумът бе уважен от Десислава Атанасова, министърът на здравеопазването, д-р Даниела Дариткова, председателят на Комисията по здравеопазването, към 41-во НС, д-р Пламен Цеков, упрвител на НЗОК, представители на неправителствени организации, лекари и здравни медиатори.
Официален гост беше директорът на Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията - д-р Марк Шпренгер, който сподели с присъстващите, че до края на 2015 г. основна цел на СЗО е да елиминира морбили и рубеола във всички европейски държави. Той заяви, че системата с включване на здравни медиатори в малцинствените общности е важен опит от полза за много страни и съобщи, че в ЕСDC са постъпили предложения България да бъде отличена със специална награда като българският модел ще бъде представен със специално приложение. Д-р Шпренгер алармира за опасността от морбили в Европа, особено в Украйна и обяви, че целта на центъра е чрез ваксинация болестта да се изкорени до 2015 г..
По думите на д-р Дариткова дейността на здравните медиатори е изключително високо оценяванане само у нас, но и на европейско ниво. Като пример посочи, че за втора поредна година акцентът в Европейската имунизационна седмица е инициативата за здраве и ваксинопрофилактика. Има политическа воля за провеждане на ефективна политика, насочена към профилактиката на заболяванията и типичен пример в тази посока са включените през 2010 г. две нови ваксини в задължителния имунизационен календар и одобреното финансиране за реимбурсацията на ваксината срещу рак на маточната шийка, каза тя.
В тази връзка здравният министър Атанасова подчерта, че именно доброто сътрудничество между общопрактикуващите лекари, представителите на РЗИ, здравните медиатори и социалните работници, е един от най-успешните подходи за повишаване на имунизационното покритие сред малцинствените групи и овладяване на евентуални епидемични взривове в страната. А здравните медиатори сред ромското население работят изключително добре за приобщаване на този етнос към профилактиката, подчерта още тя.
Д-р Цеков съобщи, че всеки втори българин не посещава нито очеин лекар, нито кардиолог и е без задължителните и безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата и простатата. Той изрази надежда, че профилактиката за РМШ ще доведе до намаляване на случаите на заболяване. Той съобщи, че в НЗОК има неусвоени средства за профилактика и предстоят разговори с Министерството на труда и социалната политика личните лекари да поемат профилактичните прегледи на работниците. Профилактичните прегледи при джипитата да са валидни и за тези, които се изисква да осигуряват работодателите по Кодекса на труда. Стана ясно, че за това пък ще настояват в парламента от НСОПЛБ.
Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, представи работният проект на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (РМШ) – 2012/2016 г., чиято стратегическата цел е да намали заболяемостта от РМШ, чрез осигуряване на имунизационна защита на момичетата и младите жени от онкогенни папиломавирусни инфекции. До края на програмата информираността за заболяването сред медицинските работници е необходимо да достигне максимума от 100%, а сред целевите групи ваксинационното покритие да достигне 75-80%.
Основната целева група за ваксинация са 12-годишните момичета, , които не са започнали полов живот, тъй като сексуалните контакти затрудняват създаването на траен имунитет като родителите, младите жени, учителите и медицински специалисти ще бъдат информирани таргетирано. Ваксинирането трябва да стартира от началото на новата учебна година. До края на 2012 г., 2-та милиона лева предвидени в бюджета на НЗОК за закупуване на ваксина срещу РМШ, да стигнат най-малко за 10000 момичета, което означава приблизително 30% ваксинационно покритие. По данни на националната статистика всеки набор ученици е между 28 000 и 30 000 души, от които половината са момичета.
Д-р Кунчев уточни, че управлението на програмата ще бъде поверено на национален координационен съвет. Към него ще бъде създаден секретариат. Те ще анализират периодичните 6-месечни доклади, годишните отчети и мониторинговите доклади, които ще се изготвят на всеки 2 години и възоснова на това ще бъде подготвен окончателния анализ и оценка на изпълнението на програмата през 2016 г..
Той добави, че се обмисля възможността училищните лекари, където ги има, както и личните лекари да поставят ваксината. Там, където ги няма ще се работи с екипи на РЗИ искът от недоброто изпълнение на програмата обаче никак не е малък, защото се налагат и нормативни промени, а времето е малко, призна той.
За съжаление страната ни е сред най-изостаналите държави от Европа и Балканския регион и единствената, която през три години не е успяла да понижи заболеваемостта от РМШ. У нас се наблюдава трайна тенденция за увеличаване на заболеваемостта и смъртността от РМШ, за разлика дори и от Молдова, подчерта доц. Милко Сираков от университетската АГ болница „Майчин дом”, консултант на програмата. Той също изрази надежда, че успешното прилагане на програмата ще доведе до промяна в кривата, на тази неблагоприятна тенденция, и тя да тръгне надолу.
РМШ е второто по честота раково заболяване сред жените на възраст между 15 и 45 години. Ежегодно се диагностицират 500 000 нови случая.
В световен мащаб всяка година от РМШ умират 250 000 жени т. е. по една жена на всеки две минути. В Европа това се случва на всеки 18 минути.
У нас годишно заболяват над 1000 жени, а 400 от тях умират от това заболяване т. е. в България всеки ден умира една жена. Ние сме и единствената страна в ЕС, която за последните.
Все още обаче не е ясен процентът на реимбурсация, на ваксината срещу РМШ, от страна на НЗОК. До момента, по данни на фармацевтичните компании, в аптечната мрежа на страната са продадени свободно 35000 дози.
-------
Броят на здравните медиатори се увеличава. Съвсем наскоро 40 нови са преминали обучение в МУ-София, а 20 по програма ROMED на Съвета на Европа, 15 по международния проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика” и общия им брой вече е 125. Те покриват 24 области и над 60 общини, от които 53 са отделили бюджети за издръжката им. В 7 общини заплатите на назначените здравни медиатори се поемат от Националната мрежа на здравните медиатори по спечелен, тригодишен международен проект, в който участват още 3 държави - Словакия, Унгария и Румъния". Единствено в София обаче. здравните медиатори са назначени без конкурс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар