Translate

петък, 20 април 2012 г.

МТСП да плаща за бременните без здравни осигуровки

Министерството на труда и социалното подпомагане да поеме заплащането за проследяване на бременността на здравно неосигурените жени. В рамките поне на три-четири женски консултации в последните месеци на бременността, предложи зам. министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев, по време на кръгла маса на тема „Качество и сигурност -в интерес на пациентите", по повод на Европейския ден за правата на пациента във ВМА-София. Той одобри и предложението на пациентските организации държавата да се включи в осигуряването на част от средствата за обезщетения на хората, пострадали от лекарски грешки, но изрази съмнение, че създаването на гаранционен фонд за целта ще реши противоречията между засегнатите страни. По думите му държавата и  застрахователните компании трябва да бъдат ангажирани в заплащане на определените парични обезщетения, а също така трябва да се търсят и начини за увеличение на средствата, плащани в болниците за медицински застраховки на лекарите.
Адвокати вече са се специализирали и взимат тлъсти проценти от пострадали пациенти, тъй като законодателството ни в сферата на лекарската грешка не е перфектно, каза той. Д-р Вичев бе категоричен, че  без информационна система в цялата сфера на здравеопазването не може да се създаде електронна здравна картаЛошата координация между общия телефон за спешни повиквания 112 и номера за Бърза помощ 150 се дължи на нарушена връзка поради липса на софтуер, а който отговаря МВР, каза още той и продължи, че в 50% от позвъняванията адресите се записват на ръка, след това  се въвеждат в системата и едва тогава се изпращат екипи, поради което всяко второ обаждане на тел. 112 за „Спешна помощ" не се обработва адекватно и не стига до лекар. В сферата на „Спешна помощ" трябва да се решат нещата вътре в системата и тогава да се обсъждат заплатите на работещите, бе неговото становище. Според него натрупаните проблеми в МЗ са изключително много и в потвърждение на това  като пример посочи, че за диагностично-свързаните групи не е направено нищо, а се е вдигнало много шум за въвеждането им от началото на тази година.В заключение съобщи, че МЗ започва да преразглежда всичките 39 медицински стандарта по специалности

В България има 2 млн. неосигурени лица и ако месечната здравна вноска бъде вдината на 12%, това ще означава 500 млн. лв. дефицит, коментира д-р Любомир Киров, председателят на НСОПЛ. Той заяви, че най-големият проблем в организацията на здравеопазването е достъпът на пациента до най-подходящата помощ.
Как ще стигне пациентът от едно село до съответния град през зимата, риторично попита той.
Пламен Таушанов, председател на Асоциацията за закрила на пациентите, застъпи тезата, че държавата е необходимо  да поеме половината от средствата за обезщетения, както това се случвало, чрез фондове в страни като Франция, Германия и Белгия, в рамките на шест месеца, за да не се стига до грозни сцени за търсене на наказателна отговорност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар