Translate

неделя, 8 април 2012 г.

Боядисани яйца в Австрия се появяват още от началото на годината


Броят на магазините, които ги предлагат, нараства с наближаването на католическия Великден, който е на 8 и 9 април. Цените на оцветените яйца варират от 30 до 80 цента. За сравнение - 80 евроцента е максималната цена на обикновените яйца в момента в Чехия.
В Австрия има 4,7 млн. кокошки, които произвеждат годишно между 230 и 240 млн. броя годни за продажба яйца - точно колкото да се задоволи търсенето в страната. Цената на яйцата в Австрия варира от 13 до 55 цента на брой, в зависимост от големината и вида на кокошките.
Зелената салата във Виена се предлага на цени според произхода и качеството - от 0,79 евро до 1,89 евро на брой. Агнешко тук не се продава във всички супермаркети, а в етномагазините. Консумират го предимно живеещите в Централна Европа мюсюлмани. Цената за килограм стартира от 16 евро, 20 евро излиза килограм агнешко каре, а 23 евро филе от агнешки гръб.
Средните цени за 100 г козунак са 1,20 евро, а 300 г се продават за 3,55 евро. Три пъти по-скъпи са козунаците в екопекарните. Разликата е, че първите се правят с машина, а вторите - ръчно. Традиционно се консумират и зайци от тесто или шоколад.
Преди Великден проблем в Централна Европа са не цените на хранителните стоки, а поскъпващите горива. За литър бензин се плаща 1,57, а за дизел - 1,44 евро.
Само преди 3 години за пълен резервоар от 50 л австриецът даваше 25,50 евро по-малко - това са стотина твърдо сварени и боядисани яйца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар