Translate

петък, 20 април 2012 г.

Пет престижни американски университета ще предлагат безплатни онлайн курсове за студенти от цял свят

Това ще стане възможно, чрез нова интерактивна образователна платформа наречена Coursera.
Дафне Колер и Андрю Наг , професори по компютърни науки в Станфордския университет и създатели на платформата, съобщиха , че са получили 16 милиона долара за финансирането на проекта от две компании от Силиконовата долина.
Coursera ще предлага над 30 курса на сайта си coursera.org по предмети, вариращи от гръцка митология до неврология, от математика до съвременна американска поезия. Лекциите вече са създадени .
Професори от водещи университети от Станфорд, Принстън, Калифорнийския университет в Бъркли, университета в Пенсилвания и Мичиганския университет ще преподават от името на своя университет и ще адаптират най-популярните си курсове за глобалната мрежа, като включат оценки и изпити във видео лекциите, отговаряне на въпроси от студентите чрез онлайн форуми, а може би и събеседвания между преподаватели и студенти чрез видеоконферентна връзка.
Студентите ще могат да решават тестове със затворени и отворени въпроси, които ще бъдат оценявани от компютър.
Coursera ще представи скоро система за оценяване на по-сложни задачи като есета или алгоритми, но студентите няма да получават диплома от университета. Coursera може да предложи "сертификат за завършено обучение" или копие на диплома срещу определена такса, компанията може също да свързва работодатели със студенти, показали отлични резултати в определена област.
От своя страна участващите в програмата университети очакват да увеличат престижа си извън границите на САЩ, свързвайки се с голям брой студенти, и се надяват да получат дарения от техни благодарни онлайн възпитаници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар