Translate

сряда, 25 април 2012 г.

С домакинска работа се снижава рискът от развитие на Алцхаймер

Според британско изследване дори миенето на чинии намалява значително рискът от развитие на заболяването Алцхаймер даже и при хората над 80 годишна възраст.
Резултатите от тригодишното проучване показват, че от над 700 доброволци в проучването, носещи устройство, следящо жизнените им показатели, едва 71 от тях са развили болестта на Алцхаймер. Това недвусмислено говори, че неактивните хора, които не се занимават нито с миене на чинии, нито чистене и готвене, са двойно по-застрашени от заболяването.
Обичащите не само домакинският труд, но и умствения като четенето на книги, реденето на пъзели, решаването на кръстословици, судоку и задачи са много по-малко застрашени от проблеми с паметта. Данните показва още, че тези от тях, които поддържан ума си активен, имали по-ниски стойности на деструктивния протеин, свързан с алцхаймера.
Учени от Американския национален институт по стареенето в Балтимор, Мериленд са установили, че постенето един-два дни седмично също защитава срещу болестта на Алцхаймер, на Паркинсон и други невродегенеративни заболявания, тъй като невротрансмитери в мозъка са активирани, когато приемът на калории е намален, съобщи в. "Дейли телеграф".

Няма коментари:

Публикуване на коментар