Translate

сряда, 18 април 2012 г.

Липсата на единен стандарт за нивото на минималното заплащане се смята за заплаха за европейския пазар на труда

Увеличаване на минималното заплащане особено за страните, където то е под ръба на бедността, предлагат от Европейската комисия (ЕК).Германия и Австрия нямат официално приета минимална заплата. Тя се определя чрез колективните трудови договори между синдикати и работодатели. 
ЕК препоръча миналата година минималната работна заплата да е половината от нормалната за всяка страна-членка. ЕК все повече под формата на препоръки или под егидата на насоки във финансовата сфера се ангажира със специална стратегия за намаляване на бедността.Феноменът „работещи бедни“ нараства застрашително в ЕС.  Европейските усилия ще се фокусират върху трайно безработните младежи, самотните родители и сезонно наетите, които често остават под нивото на бедността. Целта на предложена мярка е да се предотвратява рискът от рязко падане на цената на труда, както и миграцията на работната ръка от бедните към богатите държави. Липсата на единен стандарт за нивото на минималното заплащане се смята за заплаха за европейския пазар на труда. В някои страни като Румъния то е по-малко от една четвърт от средната заплата, докато в Ирландия ножицата между минималната и нормалната заплата не е така голяма.
Идеята политици да регулират икономиката е абсурдна. Минималното заплащане не може да се уеднаквява, без да се имат предвид други фактори в икономиката като производителност, ниво на данъците, различни пенсионни системи или равнище на здравеопазването. Данъчните ставки в България не са големи, но има голямо различие от Европа. Ако се приеме повишаване на минималната работна заплата у нас и последните печеливши производства ще се изнесат извън страната. Това означава, че инвестиции няма да има и ще ликвидираме бизнеса, коментира председателят на БСК Божидар Данев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар