Translate

четвъртък, 26 април 2012 г.

"Не сипвайте сол в здравето си!"

Хепънинг срещу прекомерната употреба на сол ще се проведе в събота от 16 часа в Южния парк- централен вход


Събитието под надслов "Не сипвайте сол в здравето си!" се организира от МЗ, Столична община, РЗИ и "Медия Експерт Груп 2011". В парка ще се прожектират научни филми, за ограничаване консумацията на готварска сол в дома и в заведенията за обществено хранене, както и за това как да направим информиран избор за храната, която купуваме, след които ще има викторини с привлекателни награди. Организаторите са предвидили много музика, награди и изненади за посетителите.
Ще се разпространяват листовки и брошури, съдържащи информация относно рисковете и последствията от прекомерната употреба на готварска сол, практически съвети за съдържанието на сол в продуктите, които пазаруваме, и за това как да ограничим приема на сол при хранене.
В страната употребата на сол е доста по-висока от безопасната 5 грамова дневна доза .Тя е10-14 грама на ден, а в отделни региони консумацията достига дори до 20 грама. Това ни нарежда на второ място в света по консумация на сол.
Човешкият организъм има нужда не повече от от 1,7-3,7 г. дневно сол, при хората на възраст от 10 до 60 г. При по-малките деца и по-възрастните хора количествата са още по-малки. Според СЗО максималната горна граница за безопасен прием, над която вече съществува риск за здравето, е 2 грама натрий/5 грама сол, което е равно на количеството в една чаена лъжичка.
При висок прием на сол бъбреците не успяват да изхвърлят чрез урината голямото количество натрий, вследствие на което нивото на натрия в кръвта се повишава, свързва се с повече вода и увеличава кръвния обем, а това води до повишаване на кръвно налягане.
Над 2,5 млн. души страдат от високо кръвно, а страната ни е сред първенците в ЕС по смъртност, причинена от сърдечносъдови заболявания. Високото кръвно налягане е причина за 62% от мозъчните инсулти и 42% от исхемичната болест на сърцето.Лекарите са категорични, че намаляването на приема на сол снижава риска от мозъчни заболявания с 20%, а на сърдечносъдовите с 18%.
Високото кръвно налягане може да доведе освен до мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт така също и до аневризма, сърдечна недостатъчност, нарушения във функциите на бъбреците, усложнения при бъбречни заболявания вкл. образуване на бъбречни камъни и до сърдечносъдови проблеми при хора с диабет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар