Translate

понеделник, 9 април 2012 г.

Три пъти по-малко анестезиолози работят у нас


Недостигът на квалифицирани лекари поставя под въпрос сигурността на пациентите, обявиха водещи професори и доценти на пресконференция във ВМА.
Три пъти по-малко анестезиолози работят у нас. Здравната ни система се задъхва заради недостига им. Това са основните специалисти. В системата са нужни около 1800 анестезиолози, а техният брой сега е около 700, което прави по един доктор и половина в болница, коментира председателят на дружеството доц. Николай Петров. По думите му европейският стандарт е 40 лекари на 10 000 души население.
Анестезиолозите са и най-умните, смелите и отговорните сред нас, добави председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.
Анестезиолозите са като мечките - изчезващ вид, трябва им някой като Бриджит Бардо да ги спаси, заяви пък директорът на ВМА ген. Стоян Тонев. Те са лекарите, подложени на най-голям стрес, затова се развеждат най-често, а за последните 10 години имаме и четири случая на психично болни доктори, посочи той.
Ножът е опрял до кокала, няма кой да слага упойките в много болници, коментира доц. Крум Кацаров, председател на дружеството на гастроентеролозите.. Липсата на кадри засяга и други специалности - патоморфология, педиатрия, рентгенология. "В Германия здравеопазването е като мерцедес. У нас то е като трабант или по-скоро като разпадаща се каруца", каза още доц. Кацаров.
„Модерният подход в медицината е мултидисциплинарният. Без анестезиолозите не може да се осъществи нито една хирургическа интервенция", коментира проф. Никола Владов, национален консултант по трансплантология.
Поради липсата на анестезиолози е намалял и броят на извършените операции през последните две години - с 30 000 само във ВМА. Недостигът на тези кадри натоварва и наличните специалисти, тъй като се налага те да извършват много по-голям обем от работа, коментираха още от дружеството на анестезиолозите в България.
Настояваме за самостоятелен бюджет за анестезиология, подобен на този, отпускан от МЗ на болниците за интензивни грижи, обяви проф. Силви Георгиев от Медицинския университет в София. Тъй като няма как да работим по клинични пътеки, специалността е тежко недофинансирана, посочи той.
Освен това бройката, която държавата отпуска за специализация - 25 места за тази година, не е адекватна на нуждите на болниците.
„От две години предлагаме на предишните екипи в МЗ към сега действащата наредба да се добави едно пояснение: Всички университетски и областни болници да имат право да си избират млади лекари специализанти от Медицинския университет.
Щом ги назначат за своя сметка, младите лекари да имат право веднага да бъдат записани за специализация. При добър мениджмънт болниците могат да плащат заплати на младите специализиращи лекари. За цяла София например има отпуснато само едно място за лекар рентгенолог, а това е една от специалностите, която е дефицитна", коментира Димитър Димитров, директор на университетската многопрофилна болница „Св. Анна".
Проф. Иван Смилов от „Майчин дом" припомни практиката за обучаване на кадрите с клинична ординатура. По тази система излизали някои от най-добрите специалисти. „Тази форма беше основна за специализациите. Големите болници отделят по едно-две места за всяка специалност. Идва млад лекар, работи 4 г., а през това време държавата и болницата му плащат. Сега и там има голям отлив, дават се много малко места - има най-много едно-две места общо за една голяма болница", заяви той.
Има много недомислици в сегашната система. В София университетските болници например са 18 и за тях има отпуснати само 25 места за анестезиолози, от които 11 са държавна поръчка, при дефицит поне 80, а преди години местата са били 68. „Никъде по света човек не си плаща, за да специализира. Напротив - плащат му, за да повишава квалификацията си", коментира проф. Смилов.
В момента обучаваме 10-на млади колеги от Украйна, Молдова, Македония, Гърция и Турция, но те едва ли ще останат в България, след като получат специалността си, съобщи проф. Димитър Карадимов, завеждащ интензивна клиника в ИСУЛ. Болницата обявила свободни позиции за анестезиолог от 1 г.,но не се е явил нито един кандидат. Принудихме се от двама дежурни анестезиолози да намалим постепенно до един със специалност и един без специалност. Сега е останал само един анестезиолог, въпреки че сме голяма спешна болница, каза проф. Карадимов.
Кризата с кадрите вече се усеща и при преподавателите, каза проф. Силви Кирилов от Медицинския университет. В цяла Европа има липса на лекари, затова около 500 български лекари всяка година търсят късмета си навън. Само вчера подписах 35 молби на доктори, които искат да заминават, каза проф. Миланов.
Според справка на МЗ местата за специализанти по различни направления, държавна поръчка-финансирани от държавата, са общо 184 за цялата страна. За да специализират сами си плащат други 592-ма лекари, а 45 млади лекари пък не са могли да се класират дори за тези платени места.

Няма коментари:

Публикуване на коментар