Translate

сряда, 25 април 2012 г.

Безсънието ни състарява

То, както и некачествения сън, с често будене нощем, водят до промени в когнитивните, емоционалните и психо-физиологичните процеси, които от своя страна повлиява на общото ни здравословно състояние.
Така например учени от Детройт след проучване и анализ на медицинска пациентска документация установяват, че именно безсънието е виновника за хроничен шум в ушите, който може да доведе дори до глухота.
Статистиката показва, че жените са по-засегнати и 55,3% от имащите лош нощен сън са именно с такава диагноза - шум в ушите, което може да причини ниско самочувствие, повишена раздразнителност и умора.
Британско изследване с над 20 хил. души пък доказва, че при хора страдащи от безсъние вероятността е шест пъти по-голяма да развият диабет, сърдечно или друго заболяване.
Причината е, че вредния протеин, известен като MT2 може да наруши връзката между 24-часовия или циркаден ритъм и отделянето на хормона инсулин, което повлиява на контрола върху кръвната захар, един от многобройните процеси, регулирани от биологичния часовник на тялото, и следователно води до диабет тип 2. Резултатите също така сочат, че онези участници, при които дълбокият сън е по-малко от 4% от общата му продължителност, са с два пъти по-голям риск и от високо кръвно налягане. А дълбокия сън при мъжете пък обикновено е с по-малка продължителност, отколкото при жените.
Освен това при „жертвите” на безсънието надбъбречната жлеза се претоварва, което предизвиква проблеми с обмяната на веществата и механизмите на стареене се включват по-рано. Нарушава се изработването на колаген -веществото отговорно за еластичността на кожата, нарушава се кръвообращението и храненето на клетките на кожата. С други думи ако в продължение на няколко години спите по-малко от пет часа, рискувате да се състарите с 10 години по-рано, твърдят специалистите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар