Translate

вторник, 10 април 2012 г.

Шефът на НЗОК иска оставки „лоялност"


Новият управител Пламен Цеков пробва елегантна чистка

Служителите на здравната каса са в силен смут. Причината за напрежението е, че новият управител на институцията д-р Пламен Цеков поискал шефовете на дирекции и началниците на отдели да си подадат оставките и така да му засвидетелстват лоялност, научи в.„Преса" от синдикалисти.
„Четирима директори вече проявиха солидарност и заявиха писмено, че ако не желая да
работя с тях, ще напуснат", потвърди пред в. „Преса" д-р Цеков, но отказа да назове „лоялните". Шефовете на дирекции в НЗОК са 12 души, а началниците на отдели - близо 30. Подобна практика според Цеков имало в редица западни компании. Той бил запознат с опита на страни като Германия и Швейцария и решил да приложи модерния метод на родна почва.
Хората обаче са настръхнали от съкращенията преди година, които бяха направени от тогавашния управител д-р Нели Нешева. Заради създалото се напрежение се наложила спешна среща с профсъюзните структури, на която управителят на касата да разясни мотивите си.
„Това, че им искам оставките, не означава, че ги уволнявам. Дори още не съм решил дали и кой ще си тръгне. Както и не означава, че тези, които не са подали оставки, ще останат на работа", обясни Пламен Цеков. По думите му стремежът е да се запазят повече хора и обеща да направи „съвсем малки структурни промени".
Според синдикалисти обаче това е другият законен и елегантен начин да бъдат уволнени неудобните служители. „И засвидетелстването на лоялност, и структурните промени са всъщност чистка", опасяват се работещите в касата. 

Мария Костова Жулиета Недялкова
В-к "Преса"


Няма коментари:

Публикуване на коментар