Translate

петък, 20 април 2012 г.

Десет от най-загадъчните болести на съвремието


1. Болестта на „пълзящата кожа" 
С нея учените се сблъскаха съвсем наскоро. Симптомите й наподобяват кадри от научно-фантастични филми. Страдащите от това загадъчно заболяване усещат, че под кожата им като че ли пълзят насекоми. По-късно на тези места се появяват отворени рани.
2. Синдромът на хроничната умора
Много хора погрешно приемат обикновената умора за синдром на хроничната. Страдащите от този синдром не могат да станат от леглото в продължение на дни. Те просто нямат сили за това, въпреки че се хранят нормално и не са подложени на никакви физически и умствени натоварвания.
3.  Болестта на Кройцфелд-Якобс
Тази болест е по-известна като „луда крава". От нея човек може да се зарази, ако яде месо от болно животно. Всички случаи на това заболяване сред
хората до момента завършват със смърт. Все още не е открито никакво лекарство срещу нея.
4. Шизофренията
Тя е едно от най-загадъчните психически разстройства. Човекът, страдащ от това заболяване, не може да прави разлика между реалност и фантазия. За шизофренията са характерни симптоми като халюцинации, несвързана реч, мании. Учените не са успели да разработят тестове, с помощта на които да се открива болестта на по-ранни стадии от нейното развитие.
5. Автоимунните нарушения
Към тях се отнасят такива болести като кожната туберкулоза и морската болест. Тези болести са много и всяка една има индивидуален характер. Затова причината за тяхното възникване остава загадка за учените.
6. Алотрифагията
Тази болест се нарича още „извратен апетит". При някои хора възниква физическата или психическата потребност да ядат например тебешир, хартия, стъкло или пръст. Учените свързват заболяването с недостига на минерали в организма, но това са само предположения - точните причини за нея не са установени.
7. Птичият грип
Човекът няма изграден имунитет към тази разновидност на грипния вирус и затова той се смята от специалистите за голяма потенциална опасност от пандемичен взрив. До момента има известни неколкостотин случая на заболели от птичи грип хора, като в приблизително половината от тях заболяването е довело до смърт. Разработването на ваксина срещу него все още е в ход.
8. Настинката
Тази невинна на пръв поглед болест може ежегодно да нанесе на световната икономика поражения за милиарди долари. Поради настинка всеки ден от работа отсъстват милиони хора в целия свят. Учените не са създали ефективна ваксина, тъй като на практика заболяването се причинява от стотици видове вируси.
9. Болестта на Алцхаймер
Със старостта при много хора се влошава паметта, но при страдащите от тази болест това влошаване е бързо и необратимо. Причината за болестта остава неизвестна, поради което няма и ефективно лечение. Знае се обаче, че пушачите не страдат от Алцхаймер.
10. СПИН
Първият случай на болен от СПИН е бил констатиран преди 25 години. Днес ХИВ вирусът е разпространен навсякъде. Особено силно страдат от него африканските държави. Медикаменти против болестта все още няма въпреки усилията на специалистите в тази област.

Няма коментари:

Публикуване на коментар