Translate

неделя, 1 април 2012 г.

71% от лекарите в страната са неудовлетворени професионално, а 69% не се чувстват защитени от съсловната си организация


Това показват резултатите от национално изследване на„ Сдружение „Български лекар”, проведено сред 720 лекари от 94 населени места от страната през февруари-март тази година.
При съставянето на 22 въпроса е ползван опитът от подобни проучвания, проведени сред лекарите в Швейцария, САЩ и Англия, както и в Македония (HEALTHGROUPER).
Финалният въпросник е адаптиран към целта на изследването, а именно установяване на основните фактори, които влияят върху лекарската удовлетвореност и ситуацията в страната.
Анализирани са факторите, определящи удовлетвореността на лекарите от приходите, сигурността на работното място, сътрудничеството с колеги и работната атмосфера, имиджа в обществото, в семейството и сред приятелите, както и сред пациентите. Тук са включени и въпроси, свързани с условията на труд и качеството на здравното обслужване; евентуален интерес за промяна на работното място и общото удовлетворение от работата като лекар в България. Отделна група въпроси се отнася до удовлетвореността от реформите, които се провеждат в здравеопазването, НРД и ръководството на съсловната организация.
Има и два открити въпроса с възможност да се коментира, а именно: Какви препоръки имате към БЛС и неговата дейност и какво най-много не ви харесва в работата ви като лекар в България?
За да се опрости графичното представяне на резултатите отговорите са групирани в три групи: „недоволни”, „доволни” и „неутрални”.
На въпроса „Доколко сте доволни от следните аспекти от Вашата дейност като лекар?” 60% от лекарите са изразили неудовлетвореност от заплатата, която получават.
Над 50% са и недоволните от възможностите за допълнителни приходи. По-положителна е само оценката, която лекарите дават на сигурността на работното място.
50% от анкетираните не са доволни от статута си на лекар в обществото. Резултатите показват малко по-висока степен на удовлетвореност от отношението на пациентите и семейството.
Тревожна тенденция е, че 79% от лекарите се оплакват от стрес в работата си, 8% са неутрални и едва 13% нямат такива проблеми.90% от анкетираните не са доволни от реформите в сектора.
На въпроса „Изпълнява ли функциите си ръководството на БЛС?”
69% от лекарите смятат, че ръководството на съсловната организация не изпълнява функциите си и не защитава активно техните интереси. 15% са неутрални а 16% дават относително положителна оценка.
Като пряко следствие от това, че БЛС не осигурява необходимата защита на лекарите идва и неудовлетворението от НРД 2012.
75% не са удовлетворени от неговите параметри. Доволни и много доволни изобщо липсват, а частично доволни са едва 9%.
На въпроса „Възнамерявате ли да смените работното си място?” 
32% са отговорили утвърдително. Това е изключително висок процент предвид усилията и продължителното обучение, които са необходими за придобиване на медицинска квалификация. Той отразява обезпокоителната тенденция от пренаситеност с медицински специалисти в миналото сега да се отчита дефицит в някои специалности. Още повече, че 56% от търсещите промяна желаят да напуснат страната. 19% биха желали да преминат от държавния в частния сектор, а 12% са готови дори да сменят професията си.
На фона на всичко това съвсем логичен е и отговора на почти половината лекари (47%), че не биха препоръчали професията си на младите.Общата неудовлетвореност от работата като лекар е 71 %.

Няма коментари:

Публикуване на коментар