Translate

понеделник, 9 април 2012 г.

До края на тази година у нас, чрез процедурата ин витро ще се родят 3000 бебета

Това прогнозира здравният министър Десислава Атанасова, по време на 5-ата годишнина от основаването на фондация „Искам бебе”. Тя поясни, че от 2009 г. насам от фонд "Асистирана репродукция” у нас се възползвали около 12 хиляди жени и изрази  надежда, че до края на 2012 г. техният брой ще нарасне до 15 000.
Предстоят промени в правилника, с които да бъде удължен срокът, от 6 на 12 месеца,  в който държавата ще плаща за "ин витро"процедура с пари от Фонда за асистирана репродукция. Очаква се готвените промени да са факт към края на април. Сега се оказва, че много жени трябва да минат предварително лечение, операции и възстановяване преди самата процедура, което отнема повече от 6 месеца и се налага случаите им да се разглеждат отново за удължаване на срока.
Атанасова допълни, че МЗ има договори с 22 клиники за ин ветро, като тенденцията е те да се увеличават. Скоро предстои такава клиника да заработи и в Бургас.
Здравният министър Атанасова бе наградена от фондация "Искам бебе" с отличието Ангел на благодарността ". Тя направи първите си великденски покупки от базара, открит от приятели и съмишленици на неправителствената организация в подкрепа на бездетните семейства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар