Translate

петък, 20 април 2012 г.

От 20.04. българите спират да работят за държавата


Започват да работят за себе си

От Института за пазарна икономика изчислиха , че 20 април образно казано е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството, за да си платят данъците и ще започнат да работят за себе си.Това е  т.нар. Ден на свобода от правителството (Tax Freedom Day).
В България този ден традиционно се пада някъде през месец май, като по-ранното му настъпване през последните 3-4 години се дължи до голяма степен на по-ниските приходи след рекордната 2008 г. и появата на бюджетен дефицит.
Казано по друг начин, държавата уж изземва по-малко, но всъщност пак харчи както преди за сметка на натрупани резерви и нови дългове.
От 20 до 25 април пък са дните, в които данъкоплатците би трябвало да работят допълнително за държавата, за да покрият и дефицита през 2012 г.. Но така или иначе тези дни рано или късно ще бъдат отработени до края на годината в полза на държавата.
През 2012 г. са необходими 111 дни, за да се изработят предвидените 24,8 млрд. лв. приходи в бюджета. Взет е под внимание и фактът, че 2012 е високосна година, което означава един допълни­телен ден за работа и попъл­ване на хазната.


Няма коментари:

Публикуване на коментар