Translate

сряда, 28 март 2012 г.

Фондация „Карин Дом” и Societe Generale Експресбанк официално дадоха старт на национална програма „Подкрепи семейство в ранна интервенция” за 2012 г.


Програмата е насочена към подкрепа на родители с деца с увреждане или риск от развитие на увреждане ще подпомогне родителите на бебета и малки деца (от 0 до 4 години). 
Тя включва няколко компонента - домашни посещения от мобилен екип от специалисти, подкрепа за кърменето, родителска мрежа за взаимопомощ и групи за игра. Целта на програма „Ранна интервенция” е да разчупи установените модели на отношение към децата с увреждания и да помогне за преодоляването на предизвикателствата от семейството, без да се налага изоставяне на детето в институция.
Един от основните приоритети на нашата банка е подкрепата на децата и осигуряването на здравословна и сигурна среда на живот за тях”, каза Филип Лот, главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк. „Чудесно е, че тази програма дава възможност на родителите и специалистите да работят и да преодоляват заедно трудностите, като развиват потенциала на децата във възможно най-подходящата среда – техния дом”. 
 
Домашни посещения от мобилен екип
Това е ключов елемент на Програма „Ранна интервенция”. Мобилният екип се състои от консултанти по ранно детско развитие, които извършват планирани домашни посещения и консултират семействата какво могат да правят у дома, за да подпомагат развитието на своето дете. Консултантите подкрепят семейството в изграждането и поддържането на силна емоционална връзка с детето и помагат на семейството да осигурява на детето дейности и занимания, които ще насърчат растежа и развитието му. Фокусът е върху силните страни на детето и овластяването на родителите. Това е много различен подход в сравнение с експертния модел, обичайно прилаган в България, където специалистите работят с „дефицитите” на детето в някой център или клиника.
При експертния модел, родителите не са подкрепяни те също да работят със своето дете. Консултантите по ранно детско развитие подкрепят семейството и като го свързват с други услуги в общността, които могат да бъдат полезни.

Подкрепа за кърменето
Този елемент на Програма „Ранна интервенция” функционира основно на ниво родилни отделения. Той е неотменна част от стратегията за превенция на изоставянето на деца в родилните отделения. Доброволни консултанти по кърмене насърчават ранния контакт между майката и детето и съветват за най-добрите начини за успешно кърмене. Това засилва връзката между майката и детето и повлиява върху решението, което майката на дете с увреждане трябва да вземе дали да задържи детето или да го остави на институционални грижи (което понякога е съветът на лекари и акушерки).

Родителска мрежа за взаимопомощ
Този елемент на Програмата цели да овласти родителите да отстояват своите права и правата на децата си. Той събира родителите от Програма „Ранна интервенция” на групови срещи, където те могат да споделят опит, да обменят информация и да планират съвместни занимания. Има формални и неформални родителски групи за подкрепа. Формалните групови срещи се модерират от член на екипа на Карин дом. Тези срещи се провеждат два пъти месечно. Често има зададени теми за дискусия. Неформалната родителска група за подкрепа цели изграждане на здрави връзки между родителите в общността. Родителите могат да се срещат в кафене, в парка и т.н., за да прекарват време заедно и да си оказват взаимна подкрепа.

Групи за игра
Това е най-новият елемент на Програмата. Услугата събира деца и родители в Карин дом, за да играят заедно с други деца и родители. Играта се използва за създаване на подходяща среда, стимулиране на взаимодействието и насърчаване на социализацията дете-дете и родител-родител. Групите за игра се провеждат два пъти седмично в специално оборудвана стая.

Мариана Николова, Изпълнителен директор на Фондация „Карин Дом” добавя: „Искрено оценяваме дългосрочния ангажимент и подкрепа на Societe Generale Expressbank. Всяко семейство има право на достъп до качествени услуги, които да му осигурят достоен живот и удовлетвореност от родителството.  Вярваме, че и други компании ще последват примера на нашите партньори”.
Програма „Ранна интервенция” ще подкрепи 35 семейства от България с деца от бебешка до четиригодишна възраст. Тя включва интензивна едноседмична терапия в специализирания център на Карин Дом. На семействата ще им бъдат осигурени специалисти и консултанти, като родителите ще получат насоки и ще придобият по-голяма увереност как да отговарят на нуждите на своите малки деца, как да стимулират тяхното развитие, като се фокусират върху техните силни страни. Социалният фонд ще позволи на децата да получат навременна подкрепа, която да им осигури по-добри възможности за социализация в бъдеще.

Няма коментари:

Публикуване на коментар