Translate

понеделник, 12 март 2012 г.

Аман от cкандали след скандали


Ама наистина сме странно племе. С всичкия ми патриотизъм на историк, все не ме напуска усещането, че ние, българите, сме като стадо овце при корабокрушение.
Наклони се корабът наляво, всички вкупом се втурваме към десния борд. Килне се на обратната страна - и ние пак вкупом към другата.
Това в по-широк смисъл - като електорат в последните 20 години. А в по-тесен смисъл сме си още по стадо: когато няма корабокрушение ние на борда не се уморяваме да тичаме от скандал към следващия.
Ще започна отзад напред. За пореден път убиха поредното момче в Студентския град (ужасно ми е мъка, когато си отиде млад живот). Но за пореден път ние се сетихме за неща, които иначе отдавна знаем.
Мамка му, както напоследък казва жена ми. Мигар наистина не знаехме, че там не е никакъв „кампус", а място за развлечение с евтини мацки, евтин алкохол и евтина дрога? Мигар не знаехме, че между „баровците" в София лафът беше „айде в Студентския на далавера" с горните три неща?
Мамка му, бих казал и аз. Три години съм преподавал в университет в Испания, който е в „кампус". После съм чел лекции в друг тамошен университет, също в „кампус". И знаете ли какво?
Ами свършихме веднъж пиенето в името на българо-испанско-полската дружба. И се оказа, че най-близкият магазин с пиене е на 30 минути с автобус от „кампуса", ама след 22 ч. автобусът вече го нямало. И си приключихме укрепването на дружбата без пиене. Поради което нямаше и заклани, прободени с нож и т.н.
А тук? Доколкото знам, според законите на държавата и наредбите на общината в близост до учебни заведения не може да има магазини за алкохол и цигари.
Питам - на каква „близост" от моя Софийски университет е „Била"? Където има всичко от горното в изобилие. Ами в подлеза на метростанция „Софийски университет". Сиреч, на 50 крачки...
И за да не ме заподозрат в „антибилски" помисли, питам и друго - колко подобни места за продажба на горните две стоки са на по-малко от 100 метра до университета? И другото, което питам - кой го е разрешил? И третото - срещу какво?
И накрая питам: НИКОЙ ЛИ ПРЕЗ ТЕЗИ 20 ГОДИНИ НЕ ЗНАЕШЕ ЗА ВСИЧ­КО ТОВА?
Като написах „срещу какво", та се сетих за по-предишния скандал - с „бонусите". Тук влизаме в т.нар. ситуационен абсурд.
Значи, от една страна, Бойко не лъже, че никой в държавната администрация няма да получи (или вече не е получил) „бонуси". Следователно, от друга страна, вицето му Дянков лъже, че не са раздавани. Защото са над 100 млн. лева от нашите, на данъкоплатците, пари.
От трета страна, явява се някакъв наглец от БСП със 103 000 лв. бонуси и твърди, че са „за добре свършена работа".
И от четвърта страна, същият този червен наглец заявява, че въпросните „бонуси" са най-вече от „събрани глоби".
Чакай бе, наглецо. Глобите, доколкото знам, се събират от гражданите. Значи вие ги глобявате, за да си раздавате „бонуси" за „добре свършена работа"? Що не ми раздадете и на мен?
Магистърската програма, в която участвам, се води най-добрата във факултета ми. Не заслужавам ли „бонус", че помагам за производството на качествени бъдещи български, а и европейски специалисти?
Поне осем пъти (два семестъра по четири пъти) годишно ми се налага да работя и събота и неделя - изпити, задочници и т.н. Не заслужавам и „бонус" за „труд в извънработно време"?
Понякога имам лекции от 7,15 заранта. Друг път - от 19,15 до 21,15 вечерта. Не заслужавам ли „бонус" и за това, че не съм чиновникът „от 9 до 17 със задължителни почивки"?
Е, заслужих си го „бонуса".
Раздадоха ни за 2011 г. по 100 лв. в хартийки за храни (пак пари, де), които светкавично подарих на моята внучка. Ама 100:12 е по 9 лева месечно. А 72 000:6 е май в пъти повече.
И понеже това с „бонусите" на държавната администрация е стара практика, пак питам: НИКОЙ ЛИ ПРЕЗ ТЕЗИ 20 ГОДИНИ НЕ ЗНАЕШЕ ЗА ВСИЧКО ТОВА?
Сега, разпоредил Бойко, да си ги връщат. При мен не е проблем (макар че не съм, за съжаление, държавен служител, ама 100 лева все мога да събера). Проблемът е друг - а защо сте им позволявали да си ги вземат?
Нали самият Бойко казваше, че при тях такова нещо няма да има? Нали самото му вице Дянков се кълнеше в същото? Нали другото му вице Цветанов твърдеше, че „онези" 21 млн. лева „бонуси" в неговото министерство не са „бонуси", а ДМС? Е, хайде вие ми кажете, ако Бойко не лъже, кой тогава лъже? Или май и тримата...
Вървя по-надолу. По-предходният скандал беше с цените на лекарствата. Ами да, отдавна съм констатирал, че ти излиза по-евтино да си купиш хапче без здравна книжка, отколкото чрез нея.
Сметнете сами - джипи, за да ти го предпише (т.е. автоматично 2,70 отгоре), бензин (или билет за автобуса), за да отидеш до джипито (поне още 2 лева), и на­края в аптеката ти казват, че хапчето без „по книжка" е с 2 лева по-евтино!
Колко станаха дотук? Аз лично спрях да смятам още в началото на здравната реформа на др. Иван Костов. И си ходя до кварталната аптека...
Но очевидно някои други хора са го сметнали по-добре.
И си накупиха софарми, аптеки и всичко, което можаха
Чак ме е срам вече да питам: а НИКОЙ ЛИ ПРЕЗ ТЕЗИ 20 ГОДИНИ НЕ ЗНАЕШЕ ЗА ВСИЧКО ТОВА?
Слизам още по-надолу в предходните скандали - наводнението в Бисер, след което внезапно узнахме, че има безстопанствени язовири, безотговорни люде, които ги дават на безотговорни арендатори. Пък като дойде неволята, изведнъж всички ревем „олеле, майко". 
Трябваше да се стовари трагедията в с. Бисер, за да се сетим за безотговорните арендатори, безотговорните местни сайбии и други безотговорни лица. Но трябва да добавим и безотговорните българи, задръстващи реките с всевъзможни отпадъци.
„Олеле", ама преди време писах в „Преса", че в коритото на Драгалевската река някой изхвърлил тоалетна чиния. А после видях коритото на друга река, в което имаше и пружина от креват.
И още веднъж, с извинение - НИКОЙ ЛИ ПРЕЗ ТЕЗИ 20 ГОДИНИ НЕ ЗНАЕШЕ ЗА ВСИЧКО ТОВА?
Слизам на още по-долен скандал (в смисъл на такъв отпреди три седмици, макар че и иначе си е направо „долен") - полицейското насилие. Ама него просто няма да го коментирам.
По две причини. Първата е, че у нас всяко чудо е за три дни - сиреч, от по-стария скандал към по-новия, който го заменя.
Втората е по-важна: НИКОЙ ЛИ ПРЕЗ ТЕЗИ 20 ГОДИНИ НЕ ЗНАЕШЕ ЗА ВСИЧ­КО ТОВА?
Сега, ако тръгна пък от долу нагоре, питам:
Никой ли не знаеше, че през тези 20 години полицията бие?
Никой ли не знаеше, че през тези 20 години срещу добра комисиона язовирите биваха завладени от мутри?
Никой ли не знаеше, че през тези 20 години всеки си изхвърляше боклука, където му скимне?
Никой ли не знаеше, че през тези 20 години с лекарствата се прави крупна далавера, която плащаме всички ние, обикновените граждани?
Никой ли не знаеше, че през тези 20 години държавните и общинските чиновници богатееха на наш данъкоплатски гръб независимо дали чрез „бонуси", ДМС, или направо рекет и подкуп?
Никой ли не знаеше, че през тези 20 години Студентският град (и всички подобни „кампуси") се превърнаха от място за пребиваване на социално слаби деца в „райони за евтини развлечения"?
Е, ако никой не е знаел всичко това, значи наистина си заслужаваме ориста да се държим не като достойна европейска нация, а като стадо при корабокрушение.
И да си тичаме от единия към другия борд на потъващия кораб. А в паузите - от скандал към следващия
 
Проф. Драгомир Драганов
В-к "Преса"

Няма коментари:

Публикуване на коментар