Translate

събота, 31 март 2012 г.

Студено пресованият зехтин-превенция на сърдечни, стомашно-чревни и онко проблеми


Студено пресованият зехтин е с ниска киселинност и не съдържа повече от 1 % киселини (т. е. 1 грам киселини на 100 грама мазнина), което се отбелязва от всеки един производител задължително в етикетите.
Този вид зехтин е източник на витамините A и E, известни като “витамините на вечната младост”. Освен това доставя на организма такива вещества, които се противопоставят на окислителните процеси в него и поддържа клетъчните мембрани в оптимално състояние.
Extra Virgin съдържа ценните мастни киселини – 80 % олеинова и 10 % линолева киселина. Олеиновата киселина пази сърцето и артериите, а така също и червата от колит. Тя профилактира атеросклерозата, намалява риска от ракови заболявания, снижава нивото на “лошия” и успоредно с това повишава нивото на “добрия” холестерин. Недостигът на алфа-линоленова киселина пък нарушава редица биологични процеси в организма. Води до отпадналост, забавя метаболизмът, повишава нива на триглицеридите в кръвта и т. н.. Дефицитът на Омега-3 киселината е обвързан и със значителни промени в поведението и умственото състояние – нарушаване на способността за заучаване, намалена координация и разсеяност.
В суров вид студено пресованият зехтин се усвоява напълно, защото е много близък до липидите в човешкия организъм. Така например слънчогледовото олио се усвоява само до 83 %, а сусамово олио - до 57 %.
Единственият му недостатък е, че не бива да се загрява, тъй като при този процес губи част ценните си от качества. Препоръчително е да го използваме най-вече за салати.
За готвене, печене, марината, пържене,сосове най-подходящ е зехтинът екстра върджин (extra virgin), но с обозначението “100 %” на етикета.
Лайт зехтинът (light olive oil) е по-подходящ за тестени печива. Той е с най-мек вкус и издържа на високи температури.
Рано сутрин на гладно 1 с.л. чист лимонов сок смесена с 3 с. л. зехтин подобрява тонусът, самочувствието и укрепва здравето и човешкия имунитет.
Данните от 4 годишно американско изследване при над 60 хил. жени от 45 до 75 год. възраст показват, че 1 с.л. зехтин ежедневно снижава рискът от рак на гърдата с 45%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар