Translate

четвъртък, 22 март 2012 г.

Десислава Атанасова - четвъртият здравен министър на ГЕРБ


Тя е и вторият здравен министър по време на прехода, който не е лекар по образование и професия

Визитка:
Родена е на 8 октомври 1978 г. в Дулово
Професията й е юрист
Била е юрисконсулт на болницата в Русе
Депутат е в 41-то народно събрание от листите на ГЕРБ
Председател е парламентарната здравна комисия от юли 2010 г.

-"Един от основните акценти в работата ми ще бъде как да облекчим процеса по специализацията на младите лекари в България. Не може да си позволим да загубим човешкия потенциал и затова трябва да задържим лекарите да работят тук", каза Десислава Атанасова след обявяването на номинацията й за министерския пост.
Първият документ, който като здравен министър ще подпише, е за отпадането на тавана за лечение на деца в чужбина, който сега е 180 000 лв. Тя обеща ако заложените средства за годината се изчерпят, че ще се направи актуализация на бюджета на фонда. Първите нормативни промени пък ще са в законите за здравното осигуряване и на лекарствените продукти в хуманната медицина.
-„Промените, представени от д-р Константинов, не ги подкрепям, защото в голямата част може да има решение на проблема, ако се направи промяна в подзаконовата нормативна наредба”, допълни тя. Няколко са мерките. Намаляване на срока за рефериране в Комисията по цени и реимбурсиране, с промяна в подзаконовата нормативна уредба. Промяна в наредбите, които касаят договарянето между НЗОК и производителите на лекарствени продукти, т.е. това ограничение, което в момента съществува - те да могат да договарят само 100%  реимбурсираните лекарства, които са сами в група, ще отпадне категорично.
-Поне в първите месеци лично ще следя какво се случва с цените на медикаментите у нас”, поясни Атанасова и обеща още, че „никога няма да я чуят да кажа, че не е знаела за проблемите с цените на лекарствата и че не носи отговорността за това”.
-„Смятам да не използвам думата „реформа" в речника си. Ще бъде нескромно да кажа, че ще успея, но имам амбицията да успея и да възстановя спокойствието в системата, за да има доволни пациенти и лекари от своята работа", заяви тя по Би Ти Ви.
Атанасова е категорична, че не може да има избор на платен екип при операции и израждания в болниците и това ще бъде премахнато, тъй като наредбата за избор на екип е незаконосъобразна.
-”Това е личната ми позиция и ще бъде едно от първите неща, които ще се опитам да реша, след като положа клетва като министър, е изборът на екип да отпадне за децата до 18-годишна възраст и родилките", подчерта тя пред БНР като обеща също така с БЛС и другите организации в ресора да намерят начин хората да се чувстват сигурни, без да се създават условия за "плащане под масата". Здравно осигурените граждани не трябва да плащат допълнително, категорична бе Атанасова.
Тя каза, че не е решила кои ще са заместниците й, но смята, че единият трябва да е лекар, а другият – мениджър.
-„Всеки, който заема един нов пост, се предполага, че ще бъде обграден от хора, на които има доверие, които са професионалисти. Аз, знаете, че не съм лекар, т.е. на мен в екипа ми трябва действително човек, който да е запознат с цялата система, да е бил мениджър, да знае конфликтните точки в системата, да е бил работодател на много хора, да е оцелявал в системата. Така че на такъв човек ще заложа. Промени ще има. Мисля, че в този мандат здравната осигуровка няма да бъде вдигната. А относно финансирането на системата многократно съм заявявала, че подкрепям и заставам зад идеята, която е записана и в програмата на ГЕРБ, за преминаване от клинични пътеки към диагностично свързани групи. Това е безспорно. Въпросът е, че това не би могло да стане в рамките на една година. Нито пък на две. Толкова по-напреднали и икономически стабилни държави са го направили за период от 5 до 7 години. Така че ако кажем, че ще стане в рамките до края на този мандат на ГЕРБ, няма да бъде истина."
Тя каза още, че ще обърна сериозно внимание на проблемите на Спешна помощ и реформата в нея.
-„В момента в Министерство на здравеопазването има сформирана работна група за концепцията за Спешна помощ. Ще разбера докъде е стигнала с изводите и препоръките си тази работна група. Ако има добри идеи, заложени в концепцията на д-р Стефан Константинов, разбира се, че ще има приемственост. И мисля, че това ще бъде начин да се покаже на обществото, че системата може да се промени".
Бъдещият здравен министър отбеляза, че ще се въздържи да каже, че ще има големи реформи в здравеопазването, защото времето е доста ограничено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар