Translate

четвъртък, 8 март 2012 г.

Да се наслаждаваме на кафето, но умерено

Кафето е една от най-популярните напитки не само у нас, а и в света. За него не може да говорим еднозначно, защото плюсовете и минусите му непрекъснато се преплитат и се оказва, че полезното за едни е вредно за други хора.
Да не забравяме, че неговото действие зaвиcи най-вече oт copтa, а нe тoлĸoвa oт ĸoличecтвoтo кафе. Така например аpaбcĸитe copтoвe cъдъpжaт oт 1 дo 1,5 % ĸoфeин, дoĸaтo в пo-cилнитe copтoвe като poбycтa cъдъpжaниeтo мy e oт 2,2 дo 2,5%.
В страните, където се отглежда и пие много кафе, нескафето не е популярно. То е остатъчен продукт с химически добавки и се изнася само за САЩ и Европа. Световни производители на висококачествено кафе са страните от Латинска Америка – Бразилия, Колумбия, Куба, Никарагуа.
Две-три чаши от него дневно или еквивалента на 400-500 милиграма даже са полезни, но през минимум 2 часа, тъй като то има добър ефект върху общото състояние на организма.
Според различни експерти кафето в умерени дози стимулира концентрацията, помага на мозъка да се справи с последствията от стреса, предизвикан от недоспиване и влияе добре на здравето. Това се дължи преди всичко на кофеина, който в малки дози стимулира централната нервна система и най-вече кората на главния мозък. Тази реакция подобрява цялостната обмяна на веществата и жизнената дейност на всички тъкани в организма, ускорява усвояването на въглехидратите, което тонизира мускулатурата и помага за възстановяване от физически натоварвания. Чаша кафе от 0,250 литра съдържа 65-120 милиграма кофеин, който има период на полуразпад около шест часа. Кофеинът още намалява свиването на кръвоносните съдове и облекчава главоболието, води до подобряване настроението, повлиява на храносмилането и отделянето на урина,повишава енергията и др.. Кофеинът наистина увеличава отделянето на течности от организма, но за да се стигне до такъв е ефект са нужни поне 550 мг от него.
Знае се, че след чаша кафе кръвното налягане се повишава леко, но не повече, отколкото при изкачване на стълби пеша.
Други учени от Великобритания обаче твърдят, че чаша кафе в работно време не само, не смъква напрежението и не ободрява, ами намалява работоспособността и затруднява колективната дейност.
В. "Дейли мейл", цитирайки изследвания на шведски учени, съобщи, че две чаши кафе дневно имат силен превантивен ефект с 14-17% срещу инсултите. По-голяма доза от четири чаши обаче намалява благотворния ефект на антиоксидантите в него, които предпазват кръвоносните съдове в мозъка от увреждания, причинявани от "лошия" холестерол, на 7%.
Финландски учени твърдят, че редовната употреба на кафе води до повишаване рискът от високо кръвно налягане, а прекаляването с количеството може да причини неприятни последствия като сърцебиене например.
Според ново проучване на британската диетична асоциация, ако пием кафето си със захар, бита сметана, шоколад или други изкуствени подсладители то то неминуемо се превръща в калорийна бомба и надминава дори два пъти по калоричност някои видове хамбургери. Препоръката на асоциацията едневната консумация на захар да не надвишава 60 гр.-6 чаени или 3 супени лъжици.
Статистиката показва, че човек обикновено слага в кафето захар, която е около 20% от препоръчителното дневно количество.
-----

Знаете ли, че кафето:

-на зърна, за да не попива всякакви миризми, трябва да се съхранява задължително в херметично затворени стъклени съдове. За да не овлажнява, да не загуби аромат и вкус винаги да се смила наведнъж толкова, което е нужно за директната консумация. В никакъв случай не се смесва прясно сварено с престояло кафе, дори да е от преди половин или един час, защото ще нагарча. А за да се подобри аромата му може да се добави щипка сол, какао или канела;
-турското кафе се приготвя със студена вода и се налива в изплакнати с топла вода чаши;
-на гладно дразни стомашната лигавица и може да провокира гастрит или язва;
-захарта в него забавя усвояването на кофеина и на минералните вещества;
-в комбинация с алкохол води до много по-бързо напиване;
-при пушенето на цигара с ароматната течност, взаимодействието и с никотина води до повишаване на нивото на холестерола;
-танините му пресичат казеина на млякото и го правят трудносмилаемо. Затова, ако не можете без капучино, използвайте соево мляко, така няма да получавате тежест в стомаха;
- купичка със смляно кафе за 1-2 дни в хладилника абсрбира неприятните миризми. Кафе в пликче между дрехите или в чаша, ваза, купа-смляно или на зърна пък е прекрасна ароматна украса, още повече пък ако прибавите към него цветни камъчета, миди или панделки;
-утайката от него жените може да използват за различни полезни ексфолианти и маски. Кофеинът е убиец на целулита, тъй като засилва метаболизма и разгражда подкожните мазнините. Със смесена топла утайка от кафе с кокосово масло ексфолирайте кожата с кръгови движения в продължение на няколко минути. След това вземете душ. Ефектът е неотразим. С утайката, при изплакване на чашата от сутрешно кафе, може също така да наторявате и цветята като изливате водата директно в пръстта на растенията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар