Translate

сряда, 28 март 2012 г.

Депутатът д-р Пламен Цеков е номиниран от ПГ на ГЕРБ за управител на НЗОК


Това съобщи предложената за председател на парламентарната здравна комисия д-р Даниела
Дариткова, която уточни, че д-р Цеков е получил единодушната подкрепа на парламентарната група.
На въпрос дали не се притеснява от това, че името на д-р Цеков се свързва с така наречената наркопоправка, д-р Дариткова коментира, че нещата вече са приключили, без да се установи нарушение.
Самият д-р Пламен Цеков каза, че вижда ролята на управител на НЗОК като "диригент, който трябва да дирижира един оркестър". Ако успеем да сработим участниците в този оркестър, ще се получи добра симфония, ако не, ще последвам съдбата на предишните  управители на НЗОК, добави той.
Попитан как ще дирижира разпределението на бонуси в здравната касата той отговори, че първо иска да се запознае с начина на формиране на допълнителни възнаграждения. Според него трябва да има допълнителни възнаграждения, но те трябва да бъдат по-скоро символични, а не да надвишават многократно основната месечна заплата.
Основната му цел ще бъде да направи дейността на НЗОК не само прозрачна, но и разбираема, за да знае всеки какво може да очаква от нея. Цеков смята да реформира екипите в касата така, че всеки да носи отговорност за действията си и да изпълнява задълженията си. Той се надява да направи и лекарствената политика прозрачна и разбираема, и тя да доведе до намаляване на цените на медикаментите. Не се ангажира да каже с колко ще се намалят цените, но подчерта, че трябва да се изработят ясни механизми. Той обеща, че ще се опита до два месеца да реализира тази си цел. Но предупреди, че трябва да си даваме сметка, че невинаги е възможно да се влияе на цената на определен медикамент, който е уникален и няма заместител на пазара.
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова определи кандидатурата на Цеков като добра. Според нея трябва да му се дадат няколко дни толеранс, за да могат да заработят в синхрон екипите на МЗ, НЗОК и парламентарната здравна комисия и да се начертаят поставените цели. Тя очаква да има резултати в срок от един месец. Според Атанасова диалогът между парламента, здравното министерство и касата ще бъде много добър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар