Translate

четвъртък, 15 март 2012 г.

Черният чай предотвратява рискът от диабет и редуцира теглото


Черният чай съдържа специфични вещества, които понижават холестерола и намаляват способността на храносмилателната система да поема мазнини, предотвратява рискът от развиване на диабет и помага за намаляването на теглото.
Но за целта редовната му консумация трябва да бъде без никакви добавки като мляко, захар или мед, съобщиха британски учени.
Добавките неутрализират положителните свойства на чай и увеличават риска от затлъстяване, са категороични те.
Тези полезни свойства на черния чай потвърждава и екипа, ръководен от професор Винченцо Молас. Той заяви, че черния чай, особено с цитрусови нотки от бергамот стопява безусловно мазнините. Изследване, в което са участвали над повече от двеста пациенти показва, че броят на мастните клетки в организма им е намален с 30% именно след неговата консумация. С 22 % е намалено и нивото на кръвната захар. Освен това високото съдържание на кофеин в него стимулира мозъчната дейност, но без да влияе върху сърдечносъдовата дейност за разлика от кафето. За сведение чаша черен чай съдържа почти толкова кофеин, колкото и чаша черно, силно, ароматно кафе.
Редица международни проучвания показват още, че черният чай има силно бактерицидно действие. И освен, че премахва микроорганизмите в от устната кухина той  предотвратява възпалението на венците и меките тъкани в устата.
Австралийско изследване пък доказва, че тези хора, които пият по три чаши черен чай дневно, понижават кръвното си налягане с 2-3 мм живачен стълб.
В изследването са включени95 мъже и жени със средно систолично налягане между 115 и 150 mmHg. Половината от тях са консумирали средно по три чаши черен чай дневно в продължение на шест месеца, а половината плацебо напитка със същото количество кофеин и подобен вкус.
В края на проучването само в първата група е отчетено намаляване на систоличното и диастоличното кръвно налягане с 2-3 мм живачен стълб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар