Translate

сряда, 28 март 2012 г.

Всички лекари и стоматолози, регистрирани като еднолични търговци , до края на месеца задължително свързани със системата на НАП


Всички лекари и стоматолози, които са регистрирани като еднолични търговци (ЕТ) и досега имат касови апарати, са длъжни до края на месеца да свържат своите фискални устройства с информационната система на НАП, така както са задължени да направят това всички търговци, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров.
Определени категории по закон са освободени от това задължение като земеделските производители, които продават собствената си продукция на места, различни от борси и тържища, продавачите на вестници и списания, както и лекарите и стоматолозите, които обаче извършват дейност като физически лица и се самоосигуряват.
Поликлиниките също са длъжни да имат връзка със системата на НАП. Така при преглед при личен лекар независимо дали пациентът плаща таксата си на регистратурата на поликлиниката, или на самия лекар, то тя ще бъде отчетена на
касов апарат и тази информация ще постъпва към НАП.
До момента общо 226 000 фискални устройства са осигурили дистанционна връзка с НАП. Средно дневно между 4 000 и 5 000 касови апарата се свързват със системата, но в последните дни търговците ще бъдат най-активни, прогнозират от НАП.
Очакванията са до края на месеца всички около 300 000 касови апарата да бъдат
свързани със системата на приходната агенция, коментира Бъчваров.
От 2 април (тъй като 31 март и 1 април са почивни дни) инспекторите на НАП ще започнат проверки и всеки, който отчита оборота си на устройство без дистанционна връзка, ще бъде санкциониран с до 10 000 лв., а обектът му ще бъде запечатан, докато изпълни изискването, предупреждават от приходната агенция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар