Translate

четвъртък, 15 март 2012 г.

Дипляна с данъчни облекчения в офисите на НАП


Брошура се разпространява в офисите на Националната агенция за приходи (НАП), в която подробно се описва законните възможности за намаляване на данъка върху доходите като например купуване на осигурителен стаж, внасяне на вноски за допълнително доброволно пенсионно или здравно осигуряване, застраховка "Живот" или дарение, с които данъчната основа може да бъде намалена с до 65%.
Намалението на данъка при ипотечен кредит за млади семейства пък важи и за двойки, които към момента на сключване на договора не са имали граждански брак, но са сключили такъв до края на календарната година, за която ще се ползва облекчението. Диплянката описва подробно и най-големите данъчни намаления като например възможността за намаляване на подоходния данък с до 15% при дарение за културата или с до 50% при дарение в полза на фондовете за асистирана репродукция или за лечение на деца. Даренията в полза на детски ясли, градини,
училища и други образователни институции също могат да намалят данъчната основа и данъка включително в случаите, когато са направени в натура Тяхната стойност обаче не може да е по-висока от 5% от данъчната основа за годината, поясняват от НАП.
Данъчните припомнят, че всеки, който иска да се възползва от облекчението за дарение, трябва да е на трудов или граждански договор. Възможността е валидна и за хора със свободни професии или за тези, които имат доходи от наем или други постъпления, които се облагат с данък върху общата годишна данъчна основа. Едноличните търговци могат да се възползват от същото облекчение, но по друг ред, определен в Закона за корпоративното подоходно облагане, припомнят още от НАП.
Независимо от предназначението на даренията общата им сума през годината не може да бъде повече от 65% от общия доход, заработен през нея.
Освен брошурата, която може да се намери във всички офис на приходната агенция или да се свали от интернет, информация по данъчни казуси може да се получи и на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор от цялата страна.

------
Промени в Закона за автомобилните превози, одобрени от кабинета предвиждат
и билетите за автобус да се издават от касови апарати, свързани с НАП. Целта на промените е да спрат нерегламентираните практики, при които превозвачите укриват оборот. Билетите за междуселищни и международни пътувания вече трябва да съдържат имената на пътника, датата на пътуването и номера на мястото в превозното средство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар