Translate

понеделник, 12 март 2012 г.

Психотерапията увеличава шансовете за дете

Около 66% от жените с репродуктивен проблем страдат от висока тревожност и депресия. С 20-25% се увеличава шансът за зачеване при двойките с репродуктивни проблеми, ако имат психологическа подкрепа.От всички 23 ин- витро клиники у нас едва в 4 има психолози, съобщи Радина Велчева, председател на фондация „Искам бебе". 
Според нея трябва да се увеличи броя на психолозите в ин витро клиниките.Практиката показва, че психотерапиите допринасят за лечението на безплодието, подчертаха представителите на фондацията, която провежда програма за социална и психологическа адаптация на хора с репродуктивни проблеми от 2008 год. насам. 
До момента над 450 души от 13 града на страната са преминали през групови или индивидуални терапии и повече от сто бебета са се родили
Групите са предимно жени, с изключение на тази в Пловдив, тъй като мъжете не желаят проблемът им по никакъв начин да бъде  разгласяван. В повечето случаи те освен, че се срамуват, но и свързват безплодието си със сексуалността и именно поради това предпочитат да го пазят  в тайна.
По време на пресконференцията бе представена книгата „Срещите със себе си", в която е събран опитът на всички психолози, работили с двойки с репродуктивни проблеми по програмата. Тя ще се разпространява безплатно и предстои да бъде преведена на английски език.

Няма коментари:

Публикуване на коментар