Translate

вторник, 13 март 2012 г.

Всеки пети е имал психично разстройство поне веднъж в живота си


У нас психични и поведенчески разстройства проявяват над 2% от хората. Като цяло на всеки 100 000 души население у нас се падат малко над 2000 с психични и поведенчески разстройства. Рискът за всеки средностатистически човек в страната да бъде засегнат от психическо заболяване е 19,5%. Най-често разпространени са тревожните разстройства, като особено уязвими са хората на възраст между 50 и 64 години.
Всеки пети българин е страдал, поне веднъж в живота си, от психично разстройство, а някои от тях са развили дори и по-тежко психично разстройство. Това показва последното изследване на психичното здраве на българите на Националния център по опазване на общественото здраве и анализи (НЦОЗА).
През 2010 г. над 155 000 болни българи са били под наблюдение на психиатричните заведения, клиники, отделения, кабинети и амбулатории.
Близо 36 000 души са с шизофрения и налудни разстройства, а умствена изостаналост - 35 000. Редовно медикаменти срещу депресия вземат над 70 000 души у нас, което е равно на 1,1 % от населението на страната. Засегнатите от психични разстройства вследствие злоупотреба с алкохол са повече от 13 хил. души, от разстройство на настроението над -27 хил. и от различни видове депресии над 15 хил. българи.
От НЦОЗА отчитат, че болестността у нас от чести психични разстройства е доста висока - между 10 и 30% общата популация.
Тревожните разстройства са най-голямата група сред честите психични разстройства - 11,4%, като групата на хората между 50 и 64 г. е най-засегната от този вид заболявания. Най-голяма е злоупотребата най-често алкохол, сред младите българи между 18 и 34 години - 4,4%. Употребата на алкохол от по-възрастните между 35 и 65 години, които страдат от психични разстройства, също е около 4%.
Според експертите от НЦОЗА е налице тенденция за увеличаване на честите психични разстройства с напредването на възрастта. В България има 12 центъра за лечение на психичното здраве с около 1500 легла, според експертите това е крайно недостатъчно за лечението на този вид заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар