Translate

сряда, 22 февруари 2012 г.

Майчината грижа допринася за развитието на ключови участъци от кората на детския главен мозък


Резултатите от изследване на учени от медицинския факултет на Университета Вашингтон в Сейнт Луис, щата Мисури показват, че децата в предучилищна възраст, с грижовни и любвеобвилни майки, са с по-добре развит химокамп – частта от мозъчната кора, която отговаря за паметта, способността за обучение и устойчивостта на стрес.
Преди 4 години изследователите създали стресова ситуация, за деца на възраст от 3 до 6 години, имитираща ежедневните трудности при възпитанието, когато майката трябва да извърши необходимата работа, а детето иска тя незабавно да откликне на нуждите му. За целта на децата е показан пъстър и привлекателен пакет, който можели да отворят, само ако майките им, намиращи се в същото помещение, попълнят камара от бланки. Като "грижовност и правилно възпитание" били оценени действията на тези майки, които подкрепяли децата си, вдъхвали им увереност, помагали им да сдържат емоциите си и да контролират импулсите си. А онези, които игнорирали исканията на децата, попаднали в групата на "лошите майки". Четири години по-късно учените сканирали мозъците на децата, участвали в експеримента. Оказало се, че тези, чийто майки проявили по-голямо грижа и внимание преди 4 години, имат химокамп, който е с 10% е по-голям в сравнение с децата с "лошите майки".
Ръководителят на проучването проф. Джоан Лаби, психиатър посочва, че тяхното изследване е първия в историята опит да се установи връзката между майчината грижа и развитието на ключови участъци от кората на детския главен мозък. Но не само майките, но бащите, дядовците и бабите и други членове на семейството също могат да влияят положително върху развитието на детския мозък стига да се отнасят към него с грижа и любов. Огромното влияние на родителската любов за интелектуалното развитие на детето, за което досега бе известно на емпирично равнище, вече става и научен факт, заяви тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар