Translate

петък, 24 февруари 2012 г.

БЛС :Здравеопазване е в институционална криза


БЛС е категорично против 25%от глобите на лекарите да се използват за бонуси в НЗОК. Този текст трябва да отпадне от Закона за здравното осигуряване, а ако заплатите на служителите са ниски, друг трябва да се погрижи за увеличаването им. При толкова недофинансирани дейности в здравеопазването бе по-морално с тези суми да се платят лечението на редки болести или да се дадат на спешната помощ, вместо да се раздават бонуси, заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.
По думите му не е уместно в момента здравната каса да бъде напълно "обезглавена", отстранявайки от поста управителя и председателя на надзорния й съвет. 
Той каза, че само за 256 млн. лева от миналогодишния трансфер на НЗОК към МЗ, който е в размер на 340 млн. лева, знаят за какво точно са похарчени. А проверката им е потвърдила техните подозрения, че с пари от здравните вноски са плащани дейности за неосигурени.С тях са покривани разходи за спешна помощ, интензивни грижи, имунизации и дори метадонови програми.Това показва справката, която им е била предоставена от МЗ след запитване по Закона за достъп до обществена информация.
-Такова животно в Европа няма - касата да спонсорира здравното министерство, навсякъде е обратното, каза още д-р Райчинов.  
От МЗ своевременно изпратиха съобщение до медиите, че са ги информирали само за 256 милиона, тъй като справката е дадена през ноември, а през март - като приключи годишния финансов отчет - ще дадат информация и за останалите пари.
От БЛС твърдят, че парите по европрограми се ползват главно за реклама. Например по програмата за цитонамазка има 20 млн. евро, но само при сегашния министър тя била отлагана няколко пъти.
Според председателя на БЛС здравния министър д-р Стефан Константинов е останал изолиран от всички институции, с които би трябвало да работи. Публична тайна е , че с НЗОК, БЛС, парламентарната комисия по здравеопазване и пациентски организации не се разбира. Дотук министърът не е свършил нищо и трябва да има още смени в сектора, заяви още д-р  Райчинов и подчерта, че трябва да се осъществи и проверка на цялата система на ценообразуване на лекарствата.
Българското здравеопазване е в институционална криза, констатираха от БЛС, но обявиха, че няма да  кадруват и няма да излязат със свои предложения за управител на касата. 
Д-р Райчинов обаче поясни, че той трябва да е морален, необременен и опитен човек, който е готов веднага да започне работа и да продължи започнатото, а председателя на Надзорния и съвет пък трябва да е личност, общественик, без финансови зависимости. 
В заключение посъветва  премиера Борисов, щом моралът се поставя над всичко, той да важи за всички и го призова да смени всички ръководители в сектора „от горе до долу". 


Няма коментари:

Публикуване на коментар