Translate

сряда, 22 февруари 2012 г.

Играчките в магазините втора употреба опасни

Всички играчки в секънд хенд магазините, наредени безразборно в кашони и кошове, са дезинфекцирани с опасен химикал-формалин алдехид или други химикали, в неизвестна за потребителя концентрация, който имат лоши прояви при децата. Те не подлежат на контрол като останалите играчки, защото се пускат за втори път на пазара.
Допирът с такива плюшени играчки отключва алергии и дори задушаване при някои деца, стана ясно по време на конференция за безопасността на играчките.
Страничните ефекти от дезинфектантите могат да се проявят години по-късно и родителят въобще да не разбере какъв е причинителят, обясни Теменужка Грънчарова, която е експерт в дирекция „Надзор на пазара към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Основните проблеми са възникването на алергии, възпаления на лигавицата, носоглътката,отделяне на секрети.
През 2011 г. ДАМТН е извършила близо 2000 проверки на различни детски играчки, като при 820 от тях или 41 % от са били установени несъответствия с изискванията на Европейския съюз и продуктите не са били допуснати на пазара. Най-много сред спрените от продажба стоки са пластмасовите кукли - общо 240 000. 
Следват 35 000 броя пластмасови плажни топки, близо 9000 броя пушки и пистолети, 6400 пъзели, 4000 книжки за оцветяване с пастели. Сред най-честите нарушения били неправилният превод на инструкциите на български език липсата на препоръки за безопасност при употреба, ненанесени данни за произход на стоката и адреса на производителя. 
74 вредни вещества са забранените с новата Директива за безопасност на детските играчки.19 от тях са канцерогенни и токсични за репродукцията вещества, а другите 55 могат да причиняват тежки алергии на най-малките.
В снаксовете и царевичните пръчици  ключодържатели със закачени на тях плюшени патета или спален чувал във формата на мече се считат за играчки, гласи новата директива за безопасност на играчките.Затова за играчка се счита всеки продукт, предназначен за игра за деца под 14 години
В новата директива са завишени изискванията за рисковете от задушаване, за хигиената и шума. Така например шнуровете на играчките не трябва да са дълги повече от 22 см.Завишени са изискванията за хигиената и шума.Завишени са и изискванията за използваните химически вещества, които обаче влизат в сила от 2013 г.. Играчките, които са предназначени за деца до 3-годишна възраст, трябва да бъдат произведени от материали, позволяващи те да бъдат изпрани или измити.


Няма коментари:

Публикуване на коментар