Translate

вторник, 21 февруари 2012 г.

Лечението с моноклонални антитела при рак на яйчниците дава добри резултати

Д-р Антоанета Томова, завеждащ химиотерапевтично отделение в Комплексен онкологичен център Пловдив, разгледа съвременно лекарствено лечение при пациентки с рак на яйчниците, по време на медицински семинар, организиран от Рош България.
428 са новопостъпилите пациенти с тумори само за месец януари в Първо вътрешно химиотерапевтично отделение на онкодиспансера, но ако се съберат и хората в останалите 2 отделения, цифрата ще надхвърли 1000, съобщи д-р Томова.
По думите и наличието на свободна подвижна течност (асцит) в коремната кухина, причина за раздуването на корема, е дебютното представяне на рака на яйчниците. От изключителна важност е да се определи стадия на заболяването т.е. разпространението на тумора. За съжаление само 28% от пациентките се откриват в първи стадий, когато тумора е ограничен в яйчниците. Ако при хирургичната интервенция в пълен обем се извадят всички тумори шансовете за преживяемост са много високи. В редки случаи около 30% химиотерапията е преди оперативната интервенция и понякога дава добри резултати. Неспецифичната симптоматика и късната диагноза, в над 50% от случаите в 3-ти стадии, когато вече има тумори в коремната кухина, са причина за кратката преживяемост на заболелите жени, поясни д-р Томова.
Добавянето на моноклонално антитяло към стандартното лечение, с платина и таксани, е много важно за прицелната терапия. Това е нова възможност за лечение, нова надежда, защото при антиангиогенезното лечение, добавеното моноклонално антитяло, спиране храненето и блокиране растежа на туморните клетки. Методът е тестван в три международни клинични проучвания с над 4 хил. Пациенти и се използва в онкодиспансера от три години.
По думите и въвеждането на новата антиангиогенезна терапия със съдов ендотелен растежен фактор (VEGF) дава много надежди за продължаване живота на пациентите. У нас това успешно лекарствено лечение се прилага при рак на гърдата, на дебелото черво, на белия дроб и на бъбрека. Но единствената печеливша стратегия за успех си остава навременната профилактика, припомни д-р Томова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар