Translate

петък, 24 февруари 2012 г.

Не съм взел нито лев - никакви бонуси

Взех точно нула лева бонус

Не съм взел нито лев - никакви бонуси.0 лв. бонус-кръгла нула, никакви пари повече от  заплатата си, каза здравният министър д-р Константинов, но потвърди, че е раздал бонуси на своите служители от 50 лв. до 10 000 лв. Най-големите получили двама от заместниците му, включително уволнената Гергана Павлова. Парите са от таксите за регистрации на аптеки и лекарства.
Според министъра бонусите са единственият начин да бъдат задържани на държавна служба кадърните специалисти.
Предстои сериозен одит на всички лекарства и цените им. Той трябва да се извърши от Министерството на финансите и неправителствени организации, за да не останат съмнения в резултата от проверката, обяви той след като разследване на TV7 разкри, че „Софарма, продава лекарствата си в Сърбия и Турция на цени от 2 до 3 пъти по-ниски отколкото на родния пазар.
Здравният министър потвърди и информацията, че представители на Европейската комисия разследват монопола на „Софарма, на пазара на лекарства у нас
Данък добавена стойност вдига цените на лекарствата у нас. Само Дания и Исландия имат по-висока ставка на данъка от нашата. Лекарствата ще поевтинеят, ако ДДС бъде намален, но това е от компетенцията на финансовото министерство, обясни  той.

Здравната комисия на парламента изслуша здравното министерство за това как се формират цените на лекарствата у нас. Експертите обясниха А-то и В-то на ценообразуването, а депутатите от ГЕРБ така и не пожелаха да чуят, че съществената част от поскъпването се дължи на високия ДДС.
Друга мярка, която трябва да доведе до сваляне на цените, е електронната рецепта, както и свързването на аптеките със системата на НАП. 
Д-р Константинов обяви, че не се страхува, че може да загуби поста си, защото е свикнал да стои прав и столът не го интересува .Той увери, че няма информация за съществуването на "здравен октопод", като изтъкна, че ако е знаел, че има служител, който облагодетелства дадена фирма, е щял да го махне. Мястото на д-р Нели Нешева като управител на НЗОК временно ще бъде заето от подуправителя Мария Василева, съобщи здравният министър.


Няма коментари:

Публикуване на коментар