Translate

петък, 10 февруари 2012 г.

Бюджетът на столицата: по-малък отпреди две години

Новият бюджет на София за 2012 г. беше одобрен, без да е ясно изпълнението на миналогодишния.
Той ще е 1.274 милиарда лева, реши Столичният общински съвет (СОС) , т.е. ще е по-малък с 43 млн. лв. спрямо миналогодишния и с 11 млн. лв. спрямо 2010 г. 
Основните приоритети, по които няма да има намаление на средствата, са транспорт, екология и образование.
Най-много средства,  521 млн. лв., но с 40 млн. лв. по-малко от заложеното през 2011 г., което не беше изпълнено, трябва да дойдат от местни данъци и такси.
Средствата от европейски програми – 439 млн. лв, със 115 млн. лв. повече спрямо 2011 г. , са за доизграждането на метрото, завода за боклука, строителството на четири канализационни колектора в Овча купел, ремонт на девет училища, превръщането на Централната баня в музей на София и модернизацията на градския транспорт. 
Същите проекти се изпълняваха и през тази година, като по тях са платени 362 млн. лв. при заложени 324 млн. лв., според данните на общината. През тази година София не планира да започне строителството на завода за боклука, а само инсталацията за компостиране на отпадъците и довършване на строящото се депо.
В бюджета за 2012 г. се намаляват парите за здравеопазване с 5 млн. лв., като са планирани 30.7 млн. лв., екология, улично осветление, както и за капиталови разходи.
С по половин милион лева са намалени средствата за почистване на междублоковите пространства, както и за озеленяване. С 2.5 млн. лв. са намалени парите и за други мерки за опазване на околната среда.
Чистенето и картите за градския транспорт ще продължат да гълтат най-много пари. За безплатни карти в градския транспорт отново ще бъдат дадени 90 млн. лв. Толкова бяха разходите и през м.г., но през лятото съветниците дадоха допълнително още 14 млн. лв.
С един милион са увеличени пък парите за фирмите, почистващи града, и те ще получат над 87 млн. лв. през 2012 г.
София няма да тегли нови заеми през 2012 г., а ще насочи усилията си към усвояване на вече одобрени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар