Translate

петък, 10 февруари 2012 г.

Изваден зъб разваля още два


 Кариеси издават болния черен дроб, обяснява д-р Венцислав Стоев

 
Ваденето на зъб не е спорт и трябва да става по строги медицински показатели, обяснява д-р Венцислав Стоев, председател на Сдружението на зъболекарите. Някои хора смятат, че така ще си спестят неприятните емоции и финансите около продължителното му лечение, но това е твърде повърхностно мислене, изтъква специалистът.
Един изваден зъб е равен на 2 липсващи, казва стоматологът. Причината е, че онзи на отсрещната страна веднага "излиза от играта" при сдъвкването на храната. Понякога "самотникът" прораства и се издължава чак до отсрещния венец, разказва д-р Стоев. Ако дълго време не се постави имплантът, съседните зъби започват да се разреждат към празното място. Стоматологът припомня - още в древен Китай са открили връзката на зъбите с други органи и системи в тялото, припомня д-р Стоев.
Резците са свързани с бъбреците, кучешките - с черния дроб и жлъчката, а шестият и седмият зъб - със стомаха, обяснява д-р Венцислав Стоев. Ако някой се извади, страда и органът, "прикачен" към него. Има и обратна връзка, уточняват стоматолозите. Например заболяването на черния дроб води до образуването на кариеси на всички кучешки зъби. В такъв случай наблюдателният зъболекар би трябвало да предупреди пациента си да се консултира със специалист по чернодробни болести.
Според д-р Стоев цената, която заплаща Националната здравна каса за пломба, е крайно недостатъчна. НЗОК дава 28 лв. за химиополимер или амалгама за децата и 24 лв. за възрастните, а те доплащат още 4 лв. От една страна, касата финансира стари материали, с които повечето колеги не работят, изтъква специалистът. От друга, стойността на пломбата излиза около 90 лв. 60 лв. са само материалите, а останалата сума покрива труда на зъболекаря. Абсурдът е, че у нас годишно на човек за зъболечение се пада по 14,12 лв., подчертава д-р Стоев. И се аргументира - тазгодишният бюджет на здравната каса за стоматологични услуги е 104 млн. лв. за 7 млн. 364 хил. души.
В същото време касата трябва да подсигури минимум 56,24 лв. за всеки възрастен пациент, тъй като толкова излизат двете медицински дейности заедно с профилактичния преглед. Някои фирми решават проблема, като отпускат на служителите си определена сума за зъболечение. Д-р Стоев сподели, че голяма компания дава по 300 лв. на служител годишно. След като пациентът представи фактурата от зъболекаря, касиерът я осребрява. Според д-р Стоев денталните услуги би трябвало да се покриват от допълнителни здравни фондове, като всеки пациент разполага с натрупваща сметка. Така може да се осигури достатъчно финансиране, което да гарантира качествени услуги.
Без доверие между пациента и зъболекаря не може да има успешно лечение, отбелязва още д-р Стоев. Според него пациентът дори трябва да бъде приятел с доктора. И в денталните факултети би трябвало да се изучава клинична психология, за да знаят лекарите как да се справят с конфликтните хора със зъбобол. Сдружението организира такива курсове. Разиграват различни ситуации и стоматолозите влизат в ролята на трудни пациенти или груби доктори, разказа д-р Стоев. По време на обучението научават, че "няма втори шанс за първото впечатление на пациента". А човек трябва да се чувства удобно и сигурно в кабинета. "Фоновата среда е важна - от малките предмети на изкуството до миризмата", отбелязва д-р Стоев. Има хора, които не прекрачват прага на кабинета не заради липса на пари, а от страх. Съвременната дентална медицина обаче дава възможност за работа без болка или с минимална болка.

Румяна Милева 
Информационна агенция "Стандарт"

Няма коментари:

Публикуване на коментар