Translate

сряда, 22 февруари 2012 г.

Бисфенол А-виновникът за затлъстяването


Химикалът бисфенол А се използва в производството на поликарбонатна пластмаса и в епоксидните смоли, облицоващи вътрешността на металните кутии за храни и напитки. Към обвиненията срещу него за редица проблеми със здравето, между които диабет, стерилитет и рак се нарежда и затлъстяването.
Изследвания в Университета на Мисури сочат, че кратък период на излагане на бисфенол А дори и в извънредно ниски дози по време на бременността при мишки, "увеличава диференциацията на мастните клетки и пренасянето на глюкозата, и двете от които могат да се отразят върху по-късното развитие на затлъстяване”.
Японски учени също доказаха, че, че пред- и следродилната изложеност на мишки на
бисфенол А води до развитие на затлъстяване и хиперлипидемия - състояние, което се характеризира с прекомерни количества липиди (мазнини) в кръвообращението.
А изследване върху нивата на бисфенол А при млади жени пък действително потвърди, че те са доста по-високи при онези от тях, които страдат от затлъстяване като концентрациите на това вещество били положително свързани с ИТМ.
Много деца днес достигат полова зрялост, далеч в по-ранна възраст, отколкото преди. Някои учени твърдят, че виновник за ранния пубертет е именно бисфенол А, за здравина и прозрачност на пластмасата, в някои видове шишета.
Европейската комисия забрани използването на бисфенол А при производството на бебешки пластмасови бутилки през 2011 година, с мотива, че отровното вещество може да навреди на развитието на имунната система при малките деца.
Учени от харвардския университет, след проведени от тях тестове твърдят, че химическият компонент бисфенол А (дифенилолпропан) се открива в големи количества в урината на хора, яли предимно храна от консерви. Бисфенол А се използва при производството на консервни кутии, за да ги предпази от корозия и да спомогне храната да се запазва по-дълго свежа.
Това съобщава щатското издание Journal of American Medical Association.
С други думи това химическо вещество използвано при производството на консервни кутии може да попадне в храната и да застраши човешкото здраве.

Няма коментари:

Публикуване на коментар