Translate

сряда, 29 февруари 2012 г.

Картофите са толкова полезни, колкото и броколите.


Картофите се появи в Европа благодарение на испанците, които ги донесли от американския континент.
Те са много богати на витамини С, А, В, В1, РР, К и др. На рибофлавин, фосфор, калий, магнезий, калций, желязо, мед, манган, кобалт, йод. Картофите са резервоар на въглехидрати, които след разграждането си бързо проникват в кръвта под формата на глюкоза, което „принуждава” задстомашната жлеза да произведе много инсулин. От своя страна пък хиперинсулинизмът е причина за превръщане на голяма част от глюкозата в мазнини. А оттам и бързо наддаване на тегло, което прави картофите не подходящи за редукция на теглото.
Това битуващо общоприето схващането, че картофите са вредни за здравето именно поради високото си съдържание на въглехидрати, наскоро стана ясно, че това съвсем не е точно така.
Картофите спомагат за смъкване на високото кръвно налягане. Но при положение, че се приемат по една-две порции картофи дневно и то варени, задушени или печени, а не пържени. Течността от варенето им има антибактериално действие и се използва също така и при тежки отравяния. Сокът от суров картоф почиства организма от токсини, а сока от картоф, моркови и целина отстранява мазните шлаки в храносмилателната система.
Има данни, че картофите са толкова полезни, колкото и броколите, спанакът и брюкселското зеле, които също са отличен източник на витамини К, С и А калций фосфор и др.
При картофите полезните вещества са съсредоточени в горния слой на кората и затова е препоръчително беленето да е фино или да се избягва при пресните сортове. Зелените участъци на картофите съдържат токсичното вещество соланин, затова при почистването им те трябва да се отстраняват дълбоко. За да се запазят обаче витамините и микроелементите, обелените картофите трябва да се пускат в кипнала вода. Тъй като витамините са водорастворими, за да се запазят те възможно повече, е добре картофите да се варят в малко количество вода. Достатъчни са 15 минути варене, за да се отделят полезните хранителни вещества от картофа във водата.
Печенето им на високата температура обаче унищожава полезните хранителни вещества в тях.
Витамин С се запазва два пъти повече при варене на картофите на пара, отколкото във вода, както и когато термичната обработка е с кората им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар