Translate

сряда, 22 февруари 2012 г.

По отношение качеството и безопасността на храните заведенията за обществено хранене са най-слабия сектор

 Българите стават все по-критични купувачи на хранителни продукти


В кухните на лъскавите ресторанти и заведенията за обществено хранене стават безобразия. А хората смятат, че сядайки дори в луксозен ресторант, има някакви гаранции, заяви земеделският министър Мирослав Найденов при представянето на отчет от първата година от работата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Той посъветва да не се подлъгваме по лъскавата витрина, като даде пример как преди време посетил луксозен ресторант и после получил хранително натравяне.



 
По думите му инспекторите са се натъкнали на много сериозни нарушения, най-вече в "ол инклузив" хотелите по морето и в зимните курорти.


По отношение качеството и безопасността на храните заведенията за обществено хранене са най-слабия сектор, най-слабата точка, върху която трябва да се работи., коментира той. Ежедневно стотици хиляди са заведенията за обществено хранене, които не спазват нормите на хигиена и качество на храните. Системите за самоконтрол са разписани само на хартия и не работят. Освен проверки на кухните в заведенията и начина на съхранение на продуктите ще се инспектира и квалификацията на хората, които приготвят храната и работят "зад витрините", каза изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов.
Според оценката на Европейската комисия българската агенция е направила „квантов скок“ в безопасността на храните.
При последната акция на агенцията за търговията с хранителни добавки инспектори са попаднали на витамин С от 2 и 5 милилитра, внос от Китай и Испания. Ампулите са изследвани в референтна лаборатория в Хамбург и се оказало, че съдържанието на витамин в тях е под нормата. 248 000 яйца от Полша, половината без маркировка, са били спрени от инспектори на агенцията, преди да стигнат до магазинната мрежа. Яйцата са били произведени във ферми, които не отговарят на евроизискванията за хуманно отношение.
Преди дни организацията по прехрана на ООН алармира за ръст на цените на зърно и захар заради лошото време в Европа и Южна Америка.
-----
За първата година от работата на Българската агенция за безопасност на храните, нейните инспектори са направили 256 284 проверки в места за производство и търговия с храни. За едната година от създаването на Агенцията по храните инспекторите са затворили 1217 обекта, между които заведения, магазини и складове. Забранили са и са бракували 203 735 кг хранителни продукти, 383 522 бр. яйца, 12 654 л безалкохолни напитки и 151 опаковки хранителни добавки.
Заради тези драстични нарушения от агенцията поискаха да се криминализира деянието, когато производител или разпространител предлага храни с неясен произход или изтекъл срок на годност и без изяснен произход. 
Д-р Войнов съобщи още, че ще предложи детските градини да могат да пазаруват храни директно от производител. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар