Translate

петък, 6 януари 2012 г.

Властелинът на цитрусите - помело


Помело (Citrus Grandis или Citrus Maxima, на китайски “тхонгди”)или шедок е цитрусово дърво с най-големите цитрусови плодове произхождащо от Азия.
Китайците първи започват да отглеждат помело преди повече от 4000 години. Не случайно наричат помело “китайски грейпфрут”. Поради горчивината си, помело дълго време е консумиран само на Индонезийския полуостров. Днес помело се отглежда главно в южната част на Китай, Тайланд, Тайван, Южна Япония, Виетнам, Индия, Индонезия, островите на Таити и в Израел. В САЩ и Южна Америка се отглежда в големи плантации. В Азия предпочитат помело - горчиво, кисело и сочно, а европейците създават нови сортове, които са по-сладки, но не толкова сочни. С други думи “европеизираното” помело има вкус подобен на грейпфрута, но без да горчи и затова често е наричано “меден грейпфрут”. В България плодът е познат едва от няколко години.
Помелото на вид е като гигантски грейпфрут - теглото на най-големите екземпляри стига 8-10 кг., но за разлика от грейпфрута има по-мек вкус, макар и да не е толкова сочен като киселия си роднина. Най-често се консумира суров и обезателно почистен от ципите или на фреш. Чистото тегло на плода (без кората) е около 70%. За разлика от грейпфрута и другите цитрусови плодове помелото няма семки. Вътрешността на плода е куха, а ципите подобно на грейпфрута са доста дебели.
В 100 г от екзотичния плод се съдържат 40 калории, значителни количества витамин А, С, B1, B2, бета-каротин, 205 мг калий, антиоксиданти, етерични масла, микроелементи, 0,7 г белтъчини, 9,1 г въглехидрати, няма холестерол и мазнини. Плодът намалява риска от простудни и сърдечносъдови заболявания (понижава кръвното налягане и предпазва от атеросклероза), укрепва имунната и нервната система. Екстрактът от семената на този плод е с антибактериални и антиоксидантни свойства.
Помело действа антибактериално и се препоръчва при диети за отслабване, тъй като съдържа липолитичен фермент, който спомага за усвояване и разграждане на белтъчините. Това го прави верен помощник на активно занимаващите се с фитнес и различни видове спорт.
Кората на цитруса съдържа високо количество биофлавоноиди – натурални имуностимуланти. Изследвания показват, че биофлавоноидите в помелото могат да избавят организма от излишния естроген и да спомогнат за стопиране разпространението на ракови клетки при пациенти с рак на гърдата.
Помело има тонизиращо действие при състояния на умора. Смята се, че помага при повишена температура, болки в гърлото, стомашни болки, безсъние и др.
Белите цветове на този плод пък се използват в парфюмерията - имат силен и привлекателен аромат.
Добре узрялото помело е с жълта, а не със зеленикава кора, макар че има сорт тъмнозелено помело с розова сърцевина. В магазините и на пазара най-често е в мрежичка, в която по-трудно се вижда цвета на плода, но не е невъзможно. Изберете тежко за големината си помело, без петна по него.
Много хора се въздържат да купуват помело заради дебелата му кора. Но той се изчиства много по-лесно от грейпфрута. Кората лесно се отделя от меката част, трябва само по-дълбок разрез.

-------

Фактология:

-В Югоизточна Азия някога са използвали ципите около месото на плода за лечение на упорита кашлица и за борба с епилептични припадъци;
-В Азия и Америка го използват в комплексната терапия на хипертоничната болест, защото неговият сок нормализира кръвното налягане. Изследвания показали, че в резултат на тази вкусна терапия кръвното налягане се понижава с цели 10 пункта;
-В Китай, отглеждат помело още преди Христа, но от няколко години има строго изградена държавна програма за употребата на плода, за който се твърди, че е спасител на китайския народ от различни болести и абсолютен гарант за добро здравословно състояние. Дори, по времето на епидемията от птичи грип, като негово противодействие е препоръчван чай с помело. А за Нова година китайците си подаряват плода като символ на благоденствие и благополучие;
Тайланд също много ценят помелото и го смятат за чудотворно. Местните твърдят, че ако в продължение на 3 години плодът се консумира ежедневно, има благоприятно въздействие при лечението на белодробни заболявания, астма и туберколоза. А ефектът от спазването на същата процедура в рамките на 5 години може да унищожи ракови клетки. Тайландците са сигурни, че консумиращите чудният цитрус след година се превръщат в по-добри, отзивчиви и любвеобилни хора.

Хавайски десерт с помело:

Продукти: 250 г ванилов сладолед, 200 г кутия компот от ананаси, 1 портокал, 1 помело, 25 мл портокалов ликьор, 25 мл бананов ликьор.
Приготвяне: Портокалът и помелото се обелват, почистват се от ципите, а ананасите се изцеждат от компота. Нарязват се на средно ситни парчета и се сервират върху сладоледа. Сладоледът се разпределя в чаши за мелба, след това идва ред на парченцата плодове, а най-отгоре се залива с двата вида ликьор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар