Translate

понеделник, 16 януари 2012 г.

Силната музика, през слушалки, увеличава рискът от загуба на слуха

iPod и други видове МР3 плейъри са опасни за здравето. Особено за тийнейджърите.
Редица проучвания показват, че слушането на силна музика, през слушалки повече от час на ден след пет години освен, че води до трайна загуба на слуха при всеки четвърти подрастващ, но също така причинява и преждевременно стареене на кожата на лицето, откриха учени от Харвардския университет, ръководени от професор Ноам Амир. Специалистите апелират младите хора да се предпазват сами, за да нямат след години трудно лечими проблеми със слуха много, много преди да остареят.
Тези от тях, които ежедневно, активно ползват МР3 плейъри са с опасност да загубят слуха си дори още на 25 години като това с особена сила важи най-вече за по-възрастните почитатели на силната музика.
Изследванията доказват също така, че някои плейъри са способни да възпроизведат шум, силен като този от излитащ самолет а това натоварва организма на човек повече, отколкото работата в шумна фабрика. Нещо повече нивото на звука в някои плейъри може да достигне 120 децибела, което е сравнимо с шума на излитащ реактивен самолет.
По данни на ЕС между 50 и 100 милиона души слушат ежедневно музика с персонален плейър. 65% от потребителите на MP3 плейъри на възраст от 18 до 30 години усилват звука над 85-89 децибела, за да се изолират от шума на улицата или в градския транспорт, което е еквивалентно на поставяне на будилник в ухото.
За опасно се смята ниво на звука, при което околните чуват музиката от слушалките на разстояние от един метър.
Учените настояват производителите на цифрови музикални плейъри да поставят предупредителни надписи на своите продукти, че могат да повредят слуха. Те препоръчват използване на закрити слушалки, вместо мънички, които се пъхат вътре в ухото.
При редовните потребители на iPod и на други видове МР3 плейъри се увеличава също така рискът от болки в ушите. Споделянето на слушалки с друг човек пък е „потенциален източник“ на бактерии и увеличава опасността от бактериална инфекция. До това заключение са достигнали индийски учени, които са открили бактерии в ушите на 92% от хората, които редовно споделяли слушалките си с друг, и при 80% от тези, които не го правели. Изследователите заключават, че „честата или постоянна употреба на слушалки увеличава бактериите в ушите“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар