Translate

вторник, 17 януари 2012 г.

От тази година МЗ ще плаща повече за извършването на трансплантации


Целта е да се увеличат броят на тези операции у нас, съобщават от МЗ. С 25 хил. лв. се увеличават средствата за трансплантация на черен дроб. Това е и най-голямото увеличение . Досега за такава операция МЗ плащаше на болницата, в която е извършена- 75 000 лв. 
С 20 хил. лв. се вдигат парите за трансплантация на сърце, които от 50 000 стават 70 000 лева. С по 5 хил. лв. повече се отделят пък за присаждане на бъбрек и тънко черво. Значително е увеличението и на парите за извършване на трансплантации на стволови клетки, за които вече ще се плащат до 40 000 лева.
Запазва се размерът на средствата за откриване на донор - 1500 лв., но за сметка на това се включват нови дейности за финансиране, уточняват от МЗ. Сред тях са подготовка на бъбрек за трансплантиране и вземане на бъбрек от жив донор - до 5 хил. лв., на черен дроб от жив донор - до 7 хил. лв., вземане на орган от трупен донор - 5 хил. лв., плазмафереза - 7 хил. лв.
Двойно се увеличават  парите за актуализиране на имунологични изследвания преди операцията - от 750 на 1500 лв. 
От МЗ въвеждат и възможности за лечение при остро отхвърляне на присадения орган. За тези дейности при бъбрек ведомството ще дава до 10 хил. лв., при сърце - до 25 хил. лв., а при черен дроб - до 20 хил. лева. 
В момента  у нас 807 души чакат за присаждане на бъбрек, от които 14 са деца. За ново сърце чакат 25 човека, от тях 2 деца.
От трансплантация на черен дроб се нуждаят 26 души включително 3 деца. 4-ма пък се нуждаят от трансплантация на бял дроб, каквато обаче у нас не се прави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар