Translate

събота, 14 януари 2012 г.

Иновативен неоперативен метод за лечение на доброкачествени образувания на млечната жлеза навлиза у нас

Той се прилага в рамките на клинично проучване, което ще продължи от 3 до 5 години. Авангардната медицинска апаратура използва високоинтензивна фокусирана ултразвукова технология (HIFU), с която се разрушават клетките на доброкачествения тумор (фиброаденом) на гърдата, без да се налага хирургическа интервенция.
10 българки, подбрани от мултидисциплинарен лекарски екип в зависимост от местоположението, дълбочината и размерите на фиброаденома, ще бъдат лекувани с щадящия метод, който не нарушава целостта на кожата.
За целта се използва компактен уред, който заема не повече от 1 кв. метър и се управлява с помощта на тъч-скрийн. На екран се виждат очертанията на тумора. Лечението се планира точка по точка. Маркират се местата, които ще се обработват. Пациентката лежи странично като и гърдата е фиксирана върху поставка и върху нея се движи тубус с мека повърхност. Когато всичко е уточнено, ултразвукът с конусовидна форма тръгва от голяма площ на повърхността на кожата, за да няма увреждане на прилежащите тъкани и с помощта на водна среда, която се осигурява от гел, преминава безпрепятствено през кожата. Достигайки до фиброаденома ултразвука се фокусира в малка площ и енергията му се превръща в топлина достигаща температура до 90 градуса. Това води до денатуриране на клетъчните белтъци (термоаблация) Точка по точка се обхожда целият тумор и тъканта се трансформира във фиброзна тъкан - неактивна и не нарастваща. След процедурата има леко набъбване на образуванието като неспецифична възпалителна реакция. След 3 до 6 месеца започва намаляването му. Ако се наложи нехирургичната намеса може да се извърши няколкократно, съобщи доц. Русанка Ковачева, от УБ по ендокринология „Акад. Иван Пенчев”.
Самата процедура се извършва в Университетска болница по ендокринология, базирана в болница “Майчин дом” в София, а разходите се поемат от компанията-производител на апарата TH-One.
Лечението не отнема повече от 30-40 минути като по-голямата част от времето заемат подготовката и точното очертаване границите на тумора. До момента с новия безоперативен метод, при който няма упойка, няма негативни емоции и стрес от операцията, не се налага болнична хоспитализация, няма белези и деформации, страничните ефекти са сведени до известна чувствителност на третирания участък за два-три дни след манипулацията, а вероятността от инфекция е близо до нулата, у нас са лекувани 4 жени. При първите две след 6 месеца туморът се е смалил с 64-65%, което според специалистите, е удовлетворителен резултат.
Иновативното лечение засега се прилага само у нас и във Франция. Там, рамките на 6 месеца, 20 пациентки ще бъдат лекувани с ултразвук в две клиники - в американската болница в Париж и в университетския център в град Лил.
Френската фирма „Тераклион” финансира проучването в България, чиято цел е да натрупа клиничен опит за приложението й при фиброаденома на млечната жлеза, обясни Давид Дел Бурго, директор „Маркетинг и бизнес развитие” на компанията.
В по-далечна перспектива крайната му цел е, след като се добие практика в лечението на доброкачествени тумори, с ултразвук да се лекува и ракът на гърдата, съобщи още доц. Ковачева.
От ноември 2007 г. насам в УБ по ендокринология с тази технология се лекуват доброкачествени възли на щитовидната жлеза. А от ноември 2010 г. и аденоми на паращитовидните жлези, които са сред причинителите на остеопорозата. Това е и причината там да започне и изпитването на метода върху доброкачествени образувания на млечната жлеза.
Текат клинични изпитания за ултразвук, който лекува рак на матка, простата, щитовидна жлеза, бъбрек и черен дроб, но още не може да се каже кога методът ще се прилага рутинно.
Лечението на различни видове тумори с ултразвук се практикува в световен мащаб от над 10 години. Досега този метод е използван успешно при над 100 000 пациенти, но с други локализации на образуванията - на матката, простатата, щитовидна жлеза, бъбрек и черен дроб.
Засега няма информация колко ще струва алтернативното лечение след фазата за изпитване, но според Давид Дел Бурго цената няма да надхвърля половината от стойността на една хирургична операция.
Доброкачествените тумори на гърдата засягат една от всеки десет жени т. е. около 20% от жените у нас, главно на възраст между 20 и 30 години. Наличието на фиброаденом се открива главно с палпация (опипване). Той може да протича безсимптомно и да се открие при мамография или ехографско изследване. За всеки открит възел на гърдата се извършва биопсично изследване – тънкоиглена пункционна биопсия с цитологично изследване или микробиопсия с хистологично изследване. Ако резултатът от биопсията покаже, че се касае за фиброаденом, лекарят и пациентката решават заедно дали да се наблюдава развитието му.
Отстраняването му не се налага, ако не причинява болка и не нараства сериозно. Ако достигне размери над 3 см обаче обикновено се отстранява с хирургична операция, а това деформира гърдата.




Няма коментари:

Публикуване на коментар