Translate

четвъртък, 26 януари 2012 г.

Масови проверки за съмнителни хранителни добавки

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масови проверки на търговски обекти, в които се продават хранителни добавки, след сигнал от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA), че на територията на общността се търгуват хранителни добавки, под формата на чайове, капсули, таблетки, млечни и сладкарски изделия, дъвки и др., чиито реклами са лъжливи и подвеждащи.Същите са включени от EFSA в черен списък. Голяма част от тях се намират и у нас.Според етикетите, на близо 100 проверени продукта, те едва ли не са панацея за здравето, а всъщност са най-обикновени храни и напитки.
Тъй като няма регламентирани места за тяхната продажба, те се търгуват в аптеки, дрогерии, хранителни магазини и на бензиностанции.
От агенцията ще проверяват не само документи за произход на хранителните добавки. Инспекцията ще включва и лабораторни анализи. Проби ще се извършват на произволно избрани съмнителни продукти, за да се установи дали съставките от етикета отговарят на съдържанието. При установено нарушение продуктите ще се конфискуват и ще се налагат парични санкции.
------


Продуктите, на които етикети пише, че намаляват рисковете за здравето, са десетки. 
Някои съдържат смес от плодове или само червена боровинка, други - комплекс от ликопен и суроватка, както и екстракт от вид кактус или се предлагат като нискомаслени продукти.Твърденията за повечето от тях са абсурдни, тъй като не е установена връзка между консумацията на продукта и надписа на етикета.
Не е малък и списъка с продукти, надписите върху, които сочат, че подпомагат детското развитие и здраве. Повечето от тях са добавки, съдържащи омега-3 и -6 мастни киселини. За тях се твърди, че успокояват и спомагат за умственото развитие на децата, увеличават концентрацията и способността за учене. На различни млечни продукти може да се прочете, че три дневни приема спомагат за поддържане на здравословно тегло при деца и юноши. При анализ е доказано, че за посочените добавки за деца не е установена причинно-следствена връзка между употребата и претендирания ефект.
Същото заключение е валидно и за категория добавки, чайове, млечни продукти и дъвки, които се предлагат едва ли не като панацея при различни случаи - елиминират горещите вълни при климакс, утоляват вълчи глад, намаляват стреса, подсилват имунната система и подобряват устната хигиена.
Ако се вярва на надписите, други добавките имат вълшебни свойства, но само при редовна употреба - намаляват нивото на холестерола в кръвта, респективно рисковете от сърдечносъдови заболявания, предпазват от вредни бактерии и предотвратяват пикочни инфекции при жените. Връх в заблудата е твърдението, че при редовна консумация на определена марка естествено газирана минерална вода се намаляват хипергликемични състояния при диабетици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар