Translate

вторник, 10 януари 2012 г.

Десеторно по-големи санкции грозят ресторантьорите, производителите и продавачите на храни и хранителни стоки, които не спазват изискванията

Това предвиждат текстовете в току-що подготвения Закон за изменение и допълнение на Закона за храните. 

Новите текстове в глава „Административно наказателни разпоредби" предвиждат например производителите, използващи добавки, ароматизатори и разтворители, които не са разрешени при производството на храни или са в количества по-високи от определените, да бъдат глобявани от 1500 до 2500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - наказанието става от 2500 до 5000 лева. Само за справка - досегашните санкции варираха от 250 до 500 лв. при първо нарушение, а при повторно от 1000 до 3000 лева.
Подобна ще е „индексацията" на санкциите, която ще отнесат и производителите, ползващи опаковки за пренасяне на храната, особено ако тези опаковки „представляват опасност за човешкото здраве, водят до неприемливи промени в състава на храната или до влошаване на органолептичните й характеристики", пише в норматива.
Който пък си позволи да пусне на пазара или да използва неразрешени субстанции при производството на материали и предмети, имащи контакт с храни (бел. ред. - опаковки, касети и т.н.), ще бъде санкциониран от 2500 до 5000 лв., а при повторно -до 7000 лева. Сега тези провинения „се таксуват с глоба от 1000 до 3000 лв., а при повторно нарушение -от 3000 до 5000 лева.
Според старите разпоредби тези, които нарушаваха изискванията свързани с представянето, етикетирането и рекламата на храните, се наказваха с глоба от 250 до 500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - с глоба от 500 до 1000 лева. Тези суми в повечето случаи не стряскаха особено търговците, които плащаха и продължаваха в същия дух. Сега обаче това едва ли ще се случи, тъй като санкциите скачат до 10 000 лева.
Частник, който произвежда или търгува с храни в нерегистриран обект сега отнася (ако го хванат...) глоба от 1500 до 2000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 2000 до 4500 лева. С новите санкции глобите скачат от 8000 до 10 000 лева.
Ако проверяващите от Агенцията по безопасност на храните открият производител, който си доставя директно малки количества суровини и храни от животински произход в нарушение на изискванията на Наредбата за този вид производства (с други думи от цех в двора...), глобата е между 200 и 2000 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 5000 лева.
След приемането на измененията в закона обаче тези производители ще бъдат санкционирани със суми от 6 до 10 хил. лева.
Очевидно обаче вносителите на новия законопроект са решили да вдигат тарифите само за дребните нарушители. Необяснимо е защо промените не са засегнали текстовете в сегашния закон, които предвиждат по-големи глоби (от порядъка от 15 до 70 хил. лв.). Те не са пипнати в новите изменения...?!Този факт сам по себе си е доста озадачаващ, тъй като реално под ударите на инспекторите от Агенцията за безопасност на храните на практика ще попаднат преобладаващо малките търговци и производители, а големите нарушители . (заводите и големите търговски вериги) очевидно не „се вписват" в тази своеобразна „индексация" на глобите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар