Translate

вторник, 24 януари 2012 г.

Грипна епидемия в община Самоков, в пред грипна епидемия са -Софийския регион, Пазарджик, Стара Загора и Хасково

Заболелите в Самоков са над 400 на 10 000 души, съобщиха от МЗ. Медицинските изследвания показват, че в града циркулира най-вече грипния щам Пърт (H3N2). В общината са прекратени плановият прием в лечебните заведения, детските и женските консултации, профилактичните прегледи. Ограничават се свижданията в лечебните заведения, въведени са строги мерки в училищата и детските градини.
В пред грипна епидемия са – Пазарджик, където болните от грип и остри респираторни заболявания са 314.23 на 10 000 души. В София област те са 248.85 на 10 хил. в Стара Загора -238.47 и в Хасково - 193.64. В момента най-ниска заболеваемост се отчита в област Велико Търново, където случаите на грип са едва 40 на 10 хиляди души.
По данни на Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболеваемостта у нас, средната заболеваемост  за цялата страна е 127.92 на 10 000 души и продължава да расте. Според д-р Ангел Кунчев, директор на отдел "Надзор на заразните болести" в МЗ и главен държавен санитарен инспектор, възможно е до края на седмицата грипна епидемия да бъде обявена и в  4-те области.
Както в Европа, така и у нас в над 80% от изследваните за грип проби се доказва вирусът „Пърт", който „харесва" повече възрастните с хронични заболявания и по-малките деца. В останалите близо 20% от пробите се открива „Калифорния"-H1N1 (свински грип), водещ до по-тежко разболяване и засягащ най-вече хората в по-млада, активна  възраст, бременните и тези с наднормено тегло.



----
За предпазване от заразяване най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена.
Симптоми на грипните вируси: повишена температура, кашлица, хрема, болки в гърлото, главоболие, мускулни болки. Лекарите препоръчват още при първите симптоми на заболяването да се търси медицинска помощ от ОПЛ, да не ходи болен на работа или училище, за да не се стига до усложнения, каквито най-често са пневмониите.
.

Няма коментари:

Публикуване на коментар