Translate

петък, 6 януари 2012 г.

Холандците изхвърлят най-много хранителни отпадъци

В ЕС годишно се изхвърля над 89 милиона тона храни. Пресметнато това прави по 179 кг на човек, което ще рече, че 25 % от закупените продукти попадат в контейнерите за смет.
Най-много храна изхвърлят холандците, а най-малко - гърците.
Най-трагично е положението с обработването и депонирането им в България, Малта и Румъния. В челната тройка по рециклирането са Германия, Белгия и Холандия. 
----


Една трета от произведените храни по света отива на боклука. В Германия например всяка втора маруля и всеки пети хляб се озовават на сметището.
Федералното министерство на потребителската защита неотдавна проведе анкета за причините. 84 на сто от анкетираните заявяват, че изхвърлят хранителни продукти, защото са развалени или е изтекъл срокът им на годност. Около 25 % обявяват, че често купуват повече, отколкото им се оказва нужно, 19 % се оплакват от твърде големите опаковки като основна причина, а 16 % признават, че изхвърлят храни, защото не са им вкусни. Все пак 69 на сто от анкетираните германски граждани споделят, че изпитват угризения, когато изхвърлят храна. 
Не само Германия има проблем с отпадъците си. Всички развити индустриални държави, а дори и някои развиващи се страни страдат от това явление. В последните множество храни се развалят, защото не достигат складове и подходяща опаковка. 
Според световната организация по прехраната около една трета от световното производство на храни отива на боклука. Фатален кръговрат, защото колкото повече храни се изхвърлят, толкова повече се увеличава търсенето на суровини. Цените се покачват, а бедните не са в състояние да плащат храната си.







Няма коментари:

Публикуване на коментар