Translate

събота, 14 януари 2012 г.

Според психолозите позата на сън говори какъв е човек

Според британски учени повечето хора спят в една поза и само 5% от тях се въртят и често променят позите си.
Позата „полет”- по корем с ръце на възглавницата е най-рядката, в която спят едва 6, 5 % от хората в света.На пръв поглед те са отворени към нови запознанства, макар че в повечето случаи действат прекалено прибързано, общителни и даже леко нахални , но зад привидното спокойствие и увереност се крият нервни натури, нетърпящи изобщо критика.
Над 40% от населението спи в  позата „плод”-свити на кравайче, на една страна и обгърнали с ръце  възглавницата. Такива хора обикновено са с по-твърд характер т. е.  правят се на железни, но всъщност са чувствителни и дори плахи.
В поза „дръвче” – на една страна, с изпънати надолу ръце, спят твърде отстъпчивите, социални и ведри личности, понякога доста наивни в опита си да се доверите на максимален брой хора, а позата „мечтател” – на една страна, но с вдигнати нагоре ръце, е характерна за циничните и подозрителни хора.
Позата „Морска звезда” - по гръб и разперени настрани ръце е характерна за тези, които с лекота завързват нови познанства, умеят да изслушват, но не обичат да са център на внимание. А „войник”-по гръб с опънати крака и ръце по дължината на тялото, е типична за спокойни и уравновесени хора, по-резервирани в общуването, не обичащи излишните капризи и имащи високи изисквания към себе си. Ако ръцете  са свити от двете страни на възглавницата тези личности са добри слушатели, услужливи и ненатрапчиви. Ако спи по гръб и цялото му тяло е на показ – това говори, че се чувства сигурен.
Ако по време на сън  краката изобщо не се отвиват, това говори, че човека е консервативен и се съпротивлява на промените в живота си, но когато дори единия му крак е отвит и дори виси от ръба на леглото, той определено не приема установените норми.
Кръстосаните  крака  са характерни за слабохарактерните хора. Ако единият крак обаче е над другия и го докосва означава склонност към комфорт и опит да се отговори на изискванията на околните, за да се избягват всячески конфликтите.
При спане, когато ръцете скриват главата означава стресово състояние, мнителност, недоверие към хората, стремеж към постоянство. Ако в ръце се държи нещо напр. възглавница, то човека е зависима натура, несамостоятелна и леко досадна.Стресиран е, но потиска емоциите си. Изпънатите нагоре ръце пък говорят за слабохарактерност и пасивност. Ако обгръща възглавницата значи търси конфорт и увереност, а ако покрива главата си с нея-значи се чувства притиснат и да се нуждае от пространство.
За хората, които използват интелектуалните си способности като основно средство за защита, докато лежат по гръб, е характерно ръцете да са под главата, като тя е между дланите, а лактите са настрани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар