Translate

четвъртък, 19 януари 2012 г.

Клюкарстването е полезно за здравето

Говоренето за другите е полезно както за клюкарстващия, така и за по-широк кръг от хора.
Нещо повече то помага и за контролиране на лошото настроение, както дори и за намаляване на стреса, установиха  американски учени от Калифорнийския университет. 
Изследването, в което участвали 51 доброволци, е съсредоточено първо  върху т. нар. "просоциални" клюки, при които предаващите информация предупреждават другите за нечестни или незаслужаващи доверие хора. Участниците били привързани за монитори, отчитащи сърдечния им пулс, докато проверявали резултатите от игра между двама души.
След няколко игри  виждайки, че единият играч не спазва правилата и печели всички точки с измама, техният сърдечен пулс се ускорил. Повечето от тях  използвали възможността да пъхнат бележка в ръката на новия играч, с която го предупреждавали, че противникът му не играе честно, което пък нормализирало пулсът им, посочва БГНЕС.
След това участниците попълнили въпросници, за да се оцени нивото им на алтруизъм.
Изводите на специалистите недвусмислено показват, че основната причина за клюкарстването е желанието да се помогне на другите. А участниците с най-висок резултат на алтруизъм на тестовете са  изпитвали по-силни негативни чувства, след наблюдаването на егоистично поведение и в резултат на това са започнали и да клюкарстват.
 Според психологът д-р Колин Джил самият акт на клюкарстване повишава нивата на положителните хормони като серотин, а в същото време освен, че намалява стреса , но намалява още и чувството на тревожност.
Данните, сочат още, че клюките могат да донесат ползи за здравето, само когато са провокирани от чувство на загриженост.Ако темата на клюкарстването обаче включва злонамерени и неприятни коментари, тогава този вид бъбрене няма да се окаже здравословно, защото така ще се стигне до обратния ефект – ще се почувстваме стресирани и раздразнени, обяснява д-р Джил. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар