Translate

неделя, 15 януари 2012 г.

Вода с борови клонки -естественият ароматизатор за стаята

Човек прекарва в затворени помещения близо 90% от времето си. Въздухът в затворените помещения спомага за появата на редица проблеми, свързани с дихателните пътища, тъй като неговия състав е една от основните причини за алергичните заболявания. По данни на Сетовната здравна организация, около 40%-50% от населението на земята страда от различни форми на алергия, в по-лека или в по-тежка форма..
Най-известните алергени в дома са битовата прах, която е своеобразно депо за плесени, гъби, патогенни микроорганизми, химически вещества и акарите (микрокърлежите). Последните живеят в матраците и дюшеците, възглавниците, меките мебели, килимите и пердетата. Например около 50% от теглото на пухената възглавница, ако я ползвате над 10 год., са микрокърлежи. Те се размножават в нормални условия: 25 Со и влажност около 60%. При по-висока влажност акарите се размножават многократно повече.
Застоялият въздух, независимо дали е в жилището или в офиса, влияе лошо върху кръвоносните съдове, тъй като кръвта по-бавно се доставя до клетките на главния мозък. Затова се появява главоболие, сънливост, раздразнителност, понижена работоспособност. Недостигът на кислород се отразява отрицателно на нервната ни система. Добре е да знаете, че относителната влажност в помещенията трябва да бъде в границите от 30% до 60%. Вредна за здравето е както ниската, така и високата влажност, но повечето хора се чувстват добре, когато въздухът е сух и прохладен. Ето защо ежедневно преди лягане трябва да се проветрява помещението, в се спи.
Ако сте с парно или ползвате радиатор, поставете върху уреда влажна хавлия, а най-добре е съд с вода. Така ще предпазите въздухът от изсушаване. Ако пък във водата сложите борови клонки, стаята ви ще бъде приятно ароматизирана и то напълно естествено.
------

Възглавничка пълна с лавандула или други ароматни билки е чудесно средство срещу комари, молци, бълхи и др.насекоми. За целта може да и пришиете връзки и да я завържете в гардероба или пък да я оставите върху дивана или фотьойла.Така  стаята ви ще ухае приятно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар