Translate

събота, 14 януари 2012 г.

От Гражданско сдружение „Алцхаймер България" настояват НЗОК да плаща лекарствата за болните от Алцхаймер


Засегнатите у нас от една или друга форма на деменция, са около 100 000, като половината от тях страдат от Алцхаймер, като 25 хил. души са със средна и тежка форма на болестта. Данните са от последното проучване на Световната здравна организация и бяха представени от Владимир Томов, председател на Националния алианс за редки болести и председател на Конфедерация "Защита на здравето" на пресконференция в столицата.
В момента въпреки многото опити за разговори с представители на НЗОК и МЗ нито един медикамент, необходим за пациенти с подобни заболявания, не се поема от здравната каса дори частично.
Върховният административен съд задължил на 5 декември м. г. МЗ да включи заболяването в наредба 38, по която се реимбурсират медикаментите обясни Ирина Илиева, главен секретар на сдружението и напомни, че през 2010 г. Комисията за защита от дискриминация и ВАС също са се произнесли, че болестта трябва да бъде включена в нормативния акт.
Пациентски организации настояваха 10% от годишния бюджет за лекарства за домашно лечение, чиято стойност частично или напълно се поема от НЗОК, да са за редки болести (за 2012 г. - около 50 млн. лв.), но в касата са предвидени само 39 млн. лв. Разчети на НЗОК сочат, че за деменцията са нужни още 30 млн. лв.
Лечението за такива заболявания възлиза на поне 160 лв. месечно. Това представлява трудност за много семейства, тъй като е 60% от дохода на семейството, показват проучванията на Гражданско сдружение "Алцхаймер"-България. По тази причина голяма част от диагностицираните и не могат да си позволят лечение.
Тези разговори потънаха в забвение, коментира Томов и посочи като една от причините за влошената комуникация с отговорните институции честата смяна на здравните министри у нас през последните години.
От 24 януари м. г. в рамките на страната ни функционират два центъра за работа с възрастни хора, които имат деменция – седмичен в Банкя и дневен в София. В тях се полагат грижи за група от 40 възрастни хора. Всичките са с различна форма на деменция и алцхаймер. Проектът за изграждането им е финансиран със средства от Социалния инвестиционен фонд. Проектът е едногодишен и въпреки успеха му занапред не може да се намери финансиране, поясниха от Българска туристическа компания ООД, осъществили проекта съвместно със сдружение "Алцхаймер". Възможностите за продължаването му са или с делегиран от държавата бюджет, или ползвателите на услугата да си плащат. Но това би струвало 400 лв. месечно на човек, ако центърът е дневен, и 600, ако е седмичен. В тази сума обаче не се включват лекарства, памперси и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар